Ι.Σ. Ρόδου: Σε κίνδυνο η υγεία των νησιωτών από τις περικοπές των εφημεριών.

Ρόδος  18 Ιουνίου  2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κίνδυνο η υγεία των νησιωτών από τις περικοπές των εφημεριών.

Με το υπ΄ αριθμό πρωτ. 22621/90-16/6/2015 έγγραφο, η 2η Υ.ΠΕ υποχρεώνει τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να πραγματοποιείται καθημερινά μια ενεργός εφημερία και μια ετοιμότητας.

Στα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης (πχ Γεννάδι), ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία τους για 17 ώρες καθημερινά! Η απόφαση προβλέπει εφημέρευση μόνο Σάββατο και Κυριακή και αυτό εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις αποζημιούμενες εφημερίες.

Στα νησιά όπως η Τήλος, η Σύμη, το Καστελόριζο, η Κάσος και η Χάλκη, οι μοναδικοί Ιατροί που υπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης για όλες τις ημέρες – ώρες του έτους, τους αφαιρεί την αποζημίωση των 5 καθημερινών εφημεριών ανά μήνα και τους αποζημιώνει μόνο ένα Σαββατοκύριακο μηνιαίως.

Στα Κέντρα Υγείας ο γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να εργάζεται επί 16 έως 24 ώρες, εκτελώντας και νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο.

Ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, θα είναι
αναγκασμένος να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση. Ή εκτάκτως να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, για να καλύψει το κενό του συναδέλφου του.

Επισημαίνουμε  πως οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας που ολοένα χειροτερεύουν, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο, για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στα νησιά μας.

Η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών γίνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και σε περίοδο αυξημένης προσέλευσης μεταναστών. 

Ζητούμε :

-      Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία.

-      Να αποζημιωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα πέντε μηνών των εφημεριών του 2015, σε όλους τους  ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων χωρίς καμιά περικοπή.

-     Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

-    Να καλυφθεί επαρκώς το νησί της Ρόδου με τις προβλεπόμενες υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, θεωρούμε την απόφαση της 2ης Υ.ΠΕ, πρόχειρη, επιπόλαιη και ανασφαλή για τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Η παραπάνω ενέργεια, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.


Για τον Ι.Σ.Ρ

          Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας


Χρήστος Απ. Μαντάς                       Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

2 σχόλια:

  1. Υπο αυτες τις συνθηκες περιμενετε γιατρους να ερθουν να εργαστουν στα νησια και μην πειτε οτι το φαινομενο ειναι νεο, απλα εγινε πιο εντονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φταινε οι γιατροι που αφηνουν τα κοπροσκυλα των υπουργειων να τους εξαθλιωνουν και να τους απαξιωνουν συνεχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή