Μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγουν οι φαρμακοποιοί

Μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγουν οι φαρμακοποιοί

«Πόλεμο» με τους φαρμακοποιούς προκαλεί η πρόταση της κυβέρνησης να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Παυσίπονα, αλοιφές, συμπληρώματα διατροφής και δεκάδες άλλα σχετικά προϊόντα παρέχουν σήμερα την αναγκαία ρευστότητα που χρειάζονται τα φαρμακεία. Οι πελάτες τα πληρώνουν αμέσως, σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα που ο ΕΟΠΥΥ τα εξοφλεί έπειτα από τρεις μήνες.
Πρόκειται για έναν αξιοσημείωτο τζίρο της τάξης των 820 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, μεγάλο μέρος του οποίου αναμένεται να περάσει στα πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει στους δανειστές ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί αμέσως με την προώθηση σχετικής διάταξης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα για τα ΜΗΣΥΦΑ που έγινε στην Αθήνα, τα εν λόγω προϊόντα έχουν πολύ σημαντικές προοπτικές. Τα τελευταία χρόνια και ενώ ο τζίρος συνταγογραφούμενων φαρμάκων σημειώνει κάμψη της τάξης του 8%, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ αυξάνεται κατά 6,4%.
Μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγουν οι φαρμακοποιοί
Το κοινό τους είναι πολύ «πιστό», καθώς περίπου 4 εκατομμύρια καταναλωτές φέρονται να επισκέπτονται το φαρμακείο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα προκειμένου να προμηθευτούν κάποιο αντιπυρετικό ή παυσίπονο.

Υπάρχει, δε, ένα ποσοστό 5% των καταναλωτών, οι οποίοι αγοράζουν κάθε εβδομάδα σκευάσματα αυτού του είδους. Το 54% τα προμηθεύεται κατόπιν συνταγής γιατρού και το 30% με συμβουλή φαρμακοποιού.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία σε σχέση με το θέμα πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.
Προειδοποίησε, δε, ότι ο κλάδος «...μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά...». Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου συνεδριάζει σήμερα για το θέμα, ενώ το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του ΠΦΣ.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η απελευθέρωση που θεσμοθετήθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση είχε ως στόχο να πάνε τα συγκεκριμένα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ με αυξημένες τιμές.
Οχι στην κερδοσκοπία

Το φάρμακο -είπε- δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία και συναλλαγές. Δεν προσφέρεται για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων αυτών, που σήμερα επιθυμούν τη μετατροπή του σε καταναλωτικό αγαθό ώστε να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αντίθετοι με την απελευθέρωση εμφανίζονται και οι «διευρυμένοι» φαρμακοποιοί, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της Μαίρης Λυβίζου, προέδρου του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου (ΦΑΝΙΕ).
Η κ. Λυβίζου προτείνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεδομένης και της κρίσιμης για τη χώρα συγκυρίας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο φυσικός χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ είναι τα φαρμακεία, καθώς έτσι προστατεύεται ο Ελληνας πολίτης. Δεν είναι τυχαίο -εξηγεί- ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάστηκαν φαινόμενα υπερκατανάλωσης σε ορισμένες κατηγορίες ΜΗΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στο φαρμακείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου