Επιστρέφονται στον ΕΟΠΥΥ 370 εκατ. από το φάρμακο

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΟΥ REBATE ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Της Ελένης Πετροπούλου ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μεγαλύτερες εκπτώσεις -αυξημένες κατά 50%- υποχρεούνται να κάνουν φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με πέρυσι. Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις ή αλλιώς rebate θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα ανέλθουν σε περίπου 370 εκατ. ευρώ από 209 εκατ. το 2014. Μάλιστα η κατανομή τους ανά εταιρεία θα γίνει με βάση τις πωλήσεις τους. Από την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, θα ευνοηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, για τους οποίους εντός του καλοκαιριού θα ισχύσουν νέα μειωμένα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα τελευταία χρόνια έχει «εκτιναχθεί» η συμμετοχή μεσοσταθμικά από 12% σε πάνω από 30%, φτάνοντας στα 622 εκατ. ευρώ.
Τι νέα φαρμακευτική πολιτική παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστούν δύο τροπολογίες που θα δώσουν «ανάσα» ρευστότητας στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, η μία τροπολογία ρυθμίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τις οποίες σε πρώτη φάση θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. Η δεύτερη θα παρέχει τη δυνατότητα συμψηφισμών μεταξύ οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φαρμακοβιομηχανίας (claw back και rebate). Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για τρία τέσσερα χρόνια θα υπάρξει σταθερό πλαίσιο και άμεσα θα προχωρήσει σε διορθώσεις τιμών, εφόσον απαιτείται. Η νέα τιμολόγηση θα βασίζεται στο μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της Ε.Ε., θα είναι ετήσια και θα συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, στόχος είναι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα.
Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα «ενεργοποιείται» και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για επίτευξη νέων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων. Σε πρώτη φάση η διαπραγμάτευση αφορά τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και θα ακολουθήσουν τα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για τα φάρμακα αυτά, θα ισχύσει κλειστός προϋπολογισμός, ενώ για την αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνεται υπόψη και η σχέση τιμής - αποτελεσματικότητας.

Συνταγογράφηση 
Την ίδια στιγμή, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πλέον η ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης) και ο ΕΟΠΠΥ παρακολουθούν πλέον σε πραγματικό χρόνο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γιατρών και ελέγχουν τις καταχρήσεις και τις υπερβάσεις στις συνταγές φαρμάκων. Επιπλέον, τίθενται νέα όρια, (πλαφόν), στη συνταγογράφηση, μειωμένα σε κάποιες ειδικότητες και αυξημένα σε άλλες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασθενείς δεν επηρεάζονται από αυτό το μέτρο.

Τα μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα 
Στο μεταξύ, αντιφατικά είναι τα μηνύματα αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε χθες ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα παραμείνουν στα 11.000 φαρμακεία της Επικράτειας, «που αποτελούν ένα υπερπλήρες δίκτυο διανομής». Λίγο αργότερο δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς, σύμφωνα με την οποία η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων.

ΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ
Ηλεκτρονική αλληλογραφία για διαδοχική ασφάλιση

Μείωση από δύο έως και οκτώ μήνες (!) του χρόνου που μεσολαβεί για τη... διακίνηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περιπτώσεις αιτημάτων συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση υπόσχεται το ΙΚΑ από τις 10 Ιουνίου. Από αυτή την ημερομηνία το ΙΚΑ θέτει σε εφαρμογή νέα διαδικτυακή υπηρεσία διασύνδεσης των δύο φορέων, προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός χρόνος απονομής των συντάξεων. Με τη νέα διαδικασία, κάθε «υπό συνταξιοδότηση» ασφαλισμένος θα καλείται να προσκομίσει, σε πιο εύλογο χρόνο από την υποβολή του αιτήματος, τα απαραίτητα ασφαλιστικά στοιχεία για την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης και την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Oι παρεμβάσεις στο φάρμακο

• «Eνέσεις» ρευστότητας προς τους παρόχους του EOΠYY με 200 εκατ. ευρώ.

• Eντός Iουνίου νέα τιμολογιακή πολιτική με διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων και ισχύ για ένα χρόνο.

• Eνίσχυση της παραγωγής φαρμάκου στην Eλλάδα.

• Nέο rebate όγκου: μόνο το 2015 οι υποχρεωτικές εκπτώσεις θα φθάσουν τα 370 εκατ. ευρώ.

• Eνεργοποίηση Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης για κατηγορίες φαρμάκων και κλειστοί προϋπολογισμοί.

• Mείωση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκου για τους οικονομικά ασθενέστερους εντός του Iουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου