Κινητικότητα στο φάρμακο – Συνάντηση Κουρουμπλή με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ – Εκδόθηκε η “λίστα”

Αυξημένη κινητικότητα προκύπτει στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε την Τετάρτη με εκπροσώπους της εγχώριας και ξένης φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ – ΣΦΕΕ).
Στο τραπέζι βρίσκονται οι παρεμβάσεις στα γενόσημα και στα “ακριβά” σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι μπορούν να διατίθενται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές.
Στόχος είναι να καθιερωθεί “κλειστός” ετήσιος προϋπολογισμός, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ.
Υπουργείο και ΣΦΕΕ αναζητούν τη χρυσή τομή, καθώς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα την επόμενη διετία.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες μέρες, προκειμένου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία.

Για τα γενόσημα, επιχειρείται μία παρέμβαση, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά, από το 35% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 60%.
Στο θέμα αυτό, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, καθώς οι πολυεθνικές επιθυμούν να διατηρήσουν το υψηλό ποσοστό της αγοράς και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να το διπλασιάσουν.

Προϋπολογισμός

Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις συμφωνούν, πάντως, στο θέμα του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Κοινή τους θέση είναι ότι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα (2 δισ. ευρώ) δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Καλούν, δε, το υπουργείο να μην υπολογίζει στη δαπάνη τα εμβόλια και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους, τα οποία θεωρούνται προνοιακές παροχές.
Το υπουργείο Υγείας αντιτείνει ότι η δαπάνη δεν μπορεί να αυξηθεί και πως υπάρχουν περιθώρια να υποχωρήσουν τόσο οι τιμές, όσο και η κατανάλωση.

Λίστα

Στο μεταξύ, το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση της “θετικής λίστας φαρμάκων” (παρατίθεται πιο κάτω).
Στον κατάλογο περιέχονται εκατοντάδες νέα γενόσημα και ελάχιστα καινοτόμα σκευάσματα.
Με την εισαγωγή επιπλέον γενοσήμων στην αγορά, επιχειρείται να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης ή τουλάχιστον να εξισορροπηθεί η αύξηση της δαπάνης που θα προκύψει από την είσοδο των καινοτόμων σκευασμάτων, τα οποία είναι ακριβά.

ΕΟΠΥΥ

Θετική εξέλιξη θεωρείται η εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ του υπόλοιπου 50% των συνταγών Ιανουαρίου που όφειλε στους φαρμακοποιούς.
Η ομαλοποίηση των πληρωμών από τον Οργανισμό θεωρείται κρίσιμη από όλους τους φορείς διάθεσης φαρμάκων (εταιρείες, αποθήκες, συνεταιρισμούς, φαρμακεία), τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο ρευστότητας.
Το ζητούμενο είναι να εξοφληθεί στο τέλος του μήνα και ο Φεβρουάριος, ο οποίος καθίσταται ληξιπρόθεσμος.
Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου