ΠΕΕΒΙ: Απάντηση στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό για τις εργαστηριοκτόνες προτάσεις του

Προς:  τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό
Κοινοποίηση: 1) Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή
                   2) Πρόεδρο του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκο 
Κύριε πρόεδρε,
 Θεωρούμε δεδομένο ότι η συμβολή μας στην προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της υπέρογκης (με μνημονιακούς όρους) δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, ήταν, είναι και θα είναι δεδομένη.
Λαμβάνοντας υπ όψιν το Claw back , το Rebate και τα τεράστια οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ απέναντί μας, θεωρούμε ότι όχι μόνο συμβάλλαμε, αλλά ουσιαστικά είμαστε οι μοναδικοί πάροχοι (μνημονιακά μιλώντας) που όχι απλά προσφέραμε δωρεάν την εργασία μας αλλά και πληρώσαμε από την τσέπη μας το κόστος των εξετάσεων, για να μην μείνουν οι έλληνες ασφαλισμένοι – ασθενείς χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις.
Είμαστε εμείς που προσπαθήσαμε να αντέξουμε την λαίλαπα του Claw back και θα παρακαλούσαμε και εσάς να συμβάλλετε επιτέλους με εποικοδομητικές προτάσεις και σοβαρό διάλογο στον εξορθολογισμό της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε επίπεδα ιατρικά αποδεκτά και όχι τροϊκανικής φιλοσοφίας.

 Θα μας επιτρέψετε να αισθανόμαστε εμείς αυτοί που έσωσαν τον ΕΟΠΥΥ και διατήρησαν τις φτηνές εξετάσεις για τον λαό αφού τοσο το 2013 όσο το 2014 η βλάβη που οι αποφάσεις σας μας προκάλεσαν ήταν της τάξης του 75% !!! του εργασιακού μας κύκλου.
 Στην επιστολή σας αφιερώνετε τα τρία τέταρτα του χώρου της στη πρόταση για ανακοστολόγηση (ουσιαστικά υποκοστολόγηση, για να λέμε και καμία αλήθεια με το όνομά της ) και το ένα τέταρτο στα ουσιαστικά μέτρα που οφείλατε να έχετε εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο του 2014.
 Όσον αφορά την υποκοστολόγηση που προτείνετε σας έχουμε ήδη απαντήσει και περιμένουμε απάντηση από σχετικό αίτημά μας από την Μόνιμη και Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οπόια απευθυνθήκαμε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στις διαδικασίες σας.
Για τους υπόλοιπους δύο άξονες που προτείνετε:
 Α. Όσο αφορά το rebate, από τα ίδια σας τα στοιχεία που μας παραθέτετε, φαίνεται καθαρά ότι παρ’ όλες τις εκπτωτικές παρεμβάσεις που ακολουθήσατε κατά το 2013 και 2014, τόσο η ζήτηση των εξετάσεων όσο και η δαπάνη, αυξήθηκαν!!!
Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω μειώσεις είτε με μορφή rebate είτε με μορφή ανακοστολόγησης – υποκοστολόγησης, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες μέσω της τεχνητής ζήτησης, καταδικάζοντας σε λουκέτο τα μικρομεσαία εργαστήρια και ευνοώντας σκανδαλωδώς τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας.
Σας τονίζουμε ότι η πάγια θέση του κλάδου μας (όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις του ΔΣ της ΠΕΕΒΙ) είναι η εφαρμογή του ΠΛΑΦΟΝ χωρίς άλλη περαιτέρω εκπτωτική πολιτική
 Β. Όσο αφορά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών, αυτή αποτελεί πάγιο και θεσμικό αίτημά μας.
Αυτό βέβαια δεν σας απαλλάσει από την ευθύνη της μη εφαρμογής του, όπως προβλέπει το ΦΕΚ 2243/18-8-2014.
Οφείλατε να το είχατε ήδη εφαρμόσει από την 1/9/2014 και να είχατε μειώσει την υπέρογκη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εδώ και οχτώ μήνες κατά 25%, δηλαδή να είχατε εξοικονομίσει από 96.712.376,05 έως 100.269180,87 ευρώ ποσό που τώρα μας χρεώνετε αδίκως.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε αυτή τη συζήτηση θα είμαστε παρόντες μιάς και είμαστε οι μόνοι που υποστήκαμε βλάβη, παρ’ ότι δεν ευθυνόμαστε και ταυτόχρονα ορισμένα από αυτά που προτείνετε τα ζητάμε χρόνια τώρα και δεν εφαρμόζονται.
Στη διάθεσή σας για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο την πραγματική και ουσιαστική στήριξη του ΕΟΠΥΥ .
       Για το ΔΣ
 
                    Ο Πρόεδρος                                    Η  Γ. Γραμματέας      
         
               Κώστας Μπεντεβής                           Μαρία Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου