Χάρης Στάμος: Διάφορες ενστάσεις για το πρόσφατο νόμο για τους επικουρικούς ιατρούς

Του Χάρη Στάμου Ιατρού  Παθολογοανατόμου ΓΝ Ρόδου - 
μέλος του Ι.Σ. Ρόδου
Οι  διαφωνίες για το νόμο που αφορά τους επικουρικούς – επιμελητές γιατρούς (πιο συγκεντρωτικά) είναι:

  1) Η κατάργηση της προϋπηρεσίας (με τον θεσμό των επικουρικών) επιφέρει αφόρητες δυσκολίες στην πλειοψηφία των συναδέλφων να συνεχίσουν να τον υπηρετούν (Διαβάστε εδώ).

2) Με την εμμονή του υπουργείου στο σύστημα επιλογής δύο ΥΠΕ και όχι συγκεκριμένων μονάδων έχουν εκτεθεί οι δυσκολίες για τους συναδέλφους (Διαβάστε εδώ). 
     Υπάρχει όμως και κάτι βασικό που μάλλον διαφεύγει των εμπνευστών του νόμου και αντίκειται στις επιδιώξεις τους. Η 2η ΥΠΕ που μετράει από Πειραιά έως Καστελόριζο και από Λήμνο έως Κάρπαθο-Βόρειο και νότιο Αιγαίο- δεν θα είναι, μάλλον, επιλογή για τους συναδέλφους (προφανής ο λόγος) με αποτέλεσμα την μη στελέχωση περιφερειακών της μονάδων. Το αποτέλεσμα: δεν θα υφίστανται μόνον τα παλιά κενά αλλά, διώχνοντας και τους συναδέλφους που εδώ και έτη υπηρετούν στα νησιά θα δημιουργηθούν και άλλα πιο σημαντικά κενά.

 3)    Οι περισσότεροι των συναδέλφων που θίγονται με αυτόν τον νόμο ήδη υπηρετούν 2, 3 ή και παραπάνω έτη σε νοσοκομειακές μονάδες ή ΚΥ της περιφέρειας, έχοντας τα συνειδητά επιλέξει. Άρα γνωρίζουν κλινικές, τμήματα ή εργαστήρια πολύ καλύτερα από έναν νέο συνάδελφο και, έμμεσα, έχουν αξιολογηθεί ως επαρκείς  και λειτουργικοί στις υγειονομικές μονάδες που έχουν θητεύσει ως επικουρικοί επιμελητές. Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι για τους γιατρούς που δέχτηκαν, στους χαλεπούς καιρούς του ΕΣΥ όταν η πλειοψηφία έφευγε εξωτερικό, να καλύψουν τα κενά στην περιφέρεια και αποδείχτηκαν άκρως λειτουργικοί στα καθήκοντά τους, ο καινούργιος νόμος, απαξιώνοντας τους πρώτα ως επιστήμονες, τους διώχνει έμμεσα, διαγράφοντας το σύνολο της προσφοράς.

4)      Η κατάργηση της διαφάνειας (μέσω των προκηρύξεων οι οποίες αναρτώνταν στο διαδίκτυο), πέρα από δυσλειτουργικό σύστημα (δηλ. θα τηλεφωνούν στον κάθε συνάδελφο από το υπουργείο και θα περιμένουν εκείνη την στιγμή να αποφασίσει άν θα πάει Σύρο ή Κάρπαθο?) αφήνει και πολλά σενάρια ρουσφετολογικών και βυσματικών τοποθετήσεων γιατρών και αδικίες σε βάρος ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπουργείο ή βο(υ)λευτικά γραφεία. Το έργο το έχουμε δεί και σε όχι πολύ παλαιότερους καιρούς.

5)       Συνδικαλιστικά ανήκουμε (οι θητεύοντες στα νοσοκομεία) στις τοπικές ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών, άρα και στην ΟΕΝΓΕ, η οποία περιέργως επιδοκιμάζει (από ότι μάθαμε-με  εξαίρεση ελάχιστων συναδέλφων προέδρων τοπικών ενώσεων) τα πεπραγμένα του υπουργείου για τους επικουρικούς και αφήνει την ιατρική αξιοπρέπεια έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να  χρησιμοποιεί ως «μπάλωμα» και εκβιαστικά τους επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι και εξειδικευμένοι είναι και θητεία έχουν στο ΕΣΥ και οι θυσίες που έχουν υποστεί  (πληρώνουν δεύτερα νοίκια, αεροπλάνα, πλοία, και το κόστος της απουσίας τους από την οικογένεια) είναι δυσανάλογες με το λειτούργημα που επιτελούν.

Δηλώνουμε ότι εμείς (οι επικουρικοί γιατροί) θεωρούμε δικαίως ότι είμαστε ισότιμοι συνάδελφοι στο ΕΣΥ με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους και δεν θα δεχτούμε να γίνουμε «εργαλεία κάλυψης», προσωρινά,  των πάγιων ιατρικών αναγκών καμιάς ηγεσίας του υπουργείου υγείας. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με το υπουργείο ΑΜΕΣΑ εκθέτοντας αντικειμενικούς προβληματισμούς και παράπονα.


Στάμος Χαρίλαος MDPhd
Ιατρός Παθολογοανατόμος
Επικουρικός Επιμελητής Β΄ στο ΓΝ Ρόδου 

2 σχόλια:

  1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΣΥ



    ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΣΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ
    ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 31-12-2015 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΣΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ 01-01-2016 ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
    1. ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ –ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Β ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΚΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
    2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ .ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ .
    3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΣΕ ΠΑΝΕ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ Η ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    4. ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΠΟ ΟΛΑ.ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Η ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    5. ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ-ΠΡΑΓΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΟΣ
    ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή