Ενστάσεις και προτάσεις για την ΚΥΑ των Ανασφαλίστων

Γράφει η Αγγελική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Έκλεισε σήμερα η δημόσια διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και των ανασφάλιστων. Τι επισημαίνουν φορείς, εργαζόμενοι στην Υγεία και πολίτες.
Τα δεκάδες σχόλια, επισημάνσεις, ενστάσεις  και προτάσεις που υποβλήθηκαν στην πλατεία της Ανοικτής Διακυβέρνησης καταγράφει από σήμερα το Υπουργείο Υγείας, αρχίζοντας την επεξεργασία της ΚΥΑ και εφαρμόζοντας αλλαγές και προσθήκες, όπου και αν εκτιμηθεί πως απαιτείται.
«Το υπουργείο Υγείας έχει συγκεντρώσει, μελετά και επεξεργάζεται όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που καταγράφηκαν προκειμένου να διαμορφώσει την τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)», σχολιάζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με μήνυμα του στο opengov.gr.
Εκτιμάται πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και η ΚΥΑ «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» θα είναι έτοιμη.

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, εισάγοντας σχόλια και προτάσεις χαρακτήρισαν θετική την απόφαση της κυβέρνησης για πληρέστερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πολιτών.
Αυτό που φαίνεται πως διχάζει τους πολίτες, όμως, είναι η μη εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την έκδοση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους.
Αρκετοί χαιρέτησαν την απόφαση, ζητώντας μάλιστα και περαιτέρω διεύρυνση της κάλυψης, σε μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Ισχυρή ήταν η παρουσία, όμως, και εκείνων που επεσήμαναν την παγίδα που κρύβεται πίσω από την απόφαση να μην εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια. Ορατός είναι ο κίνδυνος της κατάχρησης, οδηγώντας στην ενίσχυση της μαύρης εργασίας και έτσι να δοθεί χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων επί του θέματος, οι συναρμόδιοι υπουργοί προέταξαν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού και ξεκαθάρισαν πως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις για να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή (εδώ).
Συμμετέχοντες στο διάλογο γύρω από την ΚΥΑ επεσήμαναν και τις μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για το ΒΥΑ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το σύνολο των πολιτών είναι δικαιούχοι, όπως σημειώνεται.
Μια σημαντική επισήμανση γίνεται και στο κομμάτι των παροχών, όπως τη διατυπώνει και με μήνυμα του στον Ανδρέα Ξανθό ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων. Όπως αναφέρεται, δεν προκύπτει σαφώς εάν θα παρέχεται κάλυψη στους ανασφάλιστους ασθενείς για μια σειρά κατηγοριών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.
Μεταξύ αυτών, επιθέματα και καθετήρες, συσκευές έγχυσης φαρμάκων και αναλώσιμα για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Ειδικά τα τελευταία, βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών σχολίων, επισημαίνοντας τη σημασία για τους διαβητικούς ασθενείς.
Σχολιάζοντας την ΚΥΑ, στέλεχος της ΠΕΦ σημείωσε πως ενώ η ΚΥΑ προχωράει «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα του κόστους της δαπάνης των ανασφαλίστων». Το κόστος, βέβαια, φαίνεται πως δευτερεύον ζήτημα για την κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και στη συνέντευξη τύπου της 4ης Μαΐου.
Διαβάστε περισσότερα για την ΚΥΑ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου