Παραβατικότητα στις συνταγογραφικές συνήθειες των ιατρών !

Εικονική συνταγογράφηση, φάρμακα που δεν παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι αλλά χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, επαναλαμβανόμενη εκτέλεση συνταγών ακόμη και σε πεθαμένους, είναι μερικές από τις παραβάσεις που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ (της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το 2014,η οποία δόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταγογράφησης του σκευάσματος Durogesic, όπου για μια ασφαλισμένη εκδόθηκαν - εν αγνοία της- 51 συνταγές, συνταγογραφήθηκαν 124 σκευάσματα από 28 ιατρούς και έχουν εκτελεστεί σε 28 φαρμακεία από 1/2013-1/2014, στις περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Στυλίδα, Θεσσαλονίκη, Φάρσαλα. Η έρευνα συνεχίζεται το 2015, καθώς προέκυψαν περαιτέρω στοιχεία για εμπλοκή άλλων 49 ιατρών. 

Νεφροπαθής προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αιμοκάθαρσης προσκομίζοντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές δίμηνες, συνταγογραφημένες από διαφορετικούς ιατρούς. Στο βιβλιάριο υγείας του δεν
αποτυπώνεται η συνταγογράφηση και χορήγηση των σκευασμάτων. Η διαφορά κόστους των συνταγογραφημένων σκευασμάτων, που ήταν αναγκαία της θεραπευτικής αγωγής του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον θεραπευτή νεφρολόγο, σε σχέση με την συνταγογραφηθείσα φαρμακευτική αγωγή, προσεγγίζεται στα 172.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 1/13-8/14. Οι συνταγές εκδόθηκαν από 21 ιατρούς της Αττικής και παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση, επανάληψη συνταγογράφησης, προκλητή ζήτηση φαρμάκων. 

Γιατρός ουρολόγος συνταγογράφησε σε τρεις γυναίκες ασφαλισμένες «υπέρηχο προστάτου ή και μαλάξεις προστάτου» και σε άνδρα ασφαλισμένο εξετάσεις «προλακτίνης και προγεστερόνης». Επίσης καρδιολόγοι ιατροί, με αυτοπαραπομπή, συνταγογραφούσαν «πακέτο» εξετάσεων υπερηχογράφημα καρδιάς και triplex ανιούσας αορτής χωρίς τεκμηρίωση της αναγκαιότητας με υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ. 

Σε ελέγχους καταχωρημένων παραπεμπτικών στην ΗΔΙΚΑ Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στην περιοχή της Αθήνας διαπιστώθηκε η κατά παράβαση έκδοση 63 παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων (41 ασφαλισμένοι) που δεν εξαιρούνται του κλειστού νοσηλίου ενώ οι ασφαλισμένοι νοσηλεύονταν με ημερήσιο κλειστό νοσήλιο. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε αντίστοιχη συνταγογράφηση και εκτέλεση σε 28 παραπεμπτικά (10 ασφαλισμένων) μετά την ημερομηνία θανάτου τους. Η κύρωση του καταλογισμού της ζημίας του ΕΟΠΥΥ με το επιβαλλόμενο χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου