Ξεφεύγει ο έλεγχος με τις οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ

της Βίκυ Κουρλιμπίνη (vicky.kourlibini@capital.gr)
Σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται από την αρχή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ, με τις ανείσπρακτες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τον Οργανισμό, να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την περίθαλψη που έχουν μεν εισπραχθεί από τα ταμεία, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό, αγγίζουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ, οι μη καταβληθείσες οφειλές ανέρχονται σε 1,130 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της υστέρησης με την οποία βρίσκεται κάθε μήνα αντιμέτωπος ο ΕΟΠΥΥ είναι πως ενώ για το πρώτο δίμηνο έπρεπε να είχε δεχτεί από τα ασφαλιστικά 650 εκατ. ευρώ, τελικά στα ταμεία μπήκαν μόλις 250 εκατ. ευρώ, ενώ η καθυστέρηση στην απόδοση των οφειλών συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό και το επόμενο διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι οφειλές προς τους παρόχους Υγείας (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακεία και γιατρούς) που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να καθίστανται ληξιπρόθεσμες, δεδομένου πως ο Οργανισμός αδυνατεί πλέον πρακτικά να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Η “άτυπη στάση πληρωμών” έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο, που παραμένει ο τελευταίος μήνας ο οποίος έχει αποπληρωθεί στους παρόχους μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα, με το σταγονόμετρο φτάνει στον ΕΟΠΥΥ και η κρατική επιχορήγηση. Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, η ροή των κρατικών κονδυλίων έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο, σε καμία περίπτωση εντούτοις δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί. Κανονικά η κρατική επιχορήγηση δίνεται στον ΕΟΠΥΥ στις αρχές κάθε μήνα, ήδη όμως δεν έχει καταβληθεί η επιχορήγηση του Μαΐου ύψους 43,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και προηγούμενες οφειλές, η “τρύπα” στον ΕΟΠΥΥ από την κρατική επιχορήγηση φθάνει τα 57 εκατ. ευρώ. 
Όπως φαίνεται, παρά το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ έχει εδώ και δύο χρόνια κλειστούς προϋπολογισμούς για όλες τις δαπάνες Υγείας (φάρμακο, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις), τα ελλείμματα εξακολουθούν να αυξάνονται, οδηγώντας τον Οργανισμό και μαζί του όλη την αγορά της περίθαλψης σε οριακό σημείο από πλευράς ρευστότητας. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει μπει σε διαδικασία ελέγχου των δαπανών του για την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων στον ετήσιο προϋπολογισμό του, με πρώτα βήματα τη μείωση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνει τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με επιχειρήσεις για να πετύχει καλύτερες προσφορές, ειδικά στον τομέα των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου