Όταν ο Αν.Ξανθός συγκρουόταν με τα ΜΑΤ!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πριν αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός ήταν ένας πρώτης τάξεως συνδικαλιστής με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του εναντίον των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου άλλωστε χρειάστηκε πολλές φορές να πολεμήσει το σύστημα, κάποιες φορές μάλιστα και στην πράξη…

Ήρθε αντιμέτωπος με τα ΜΑΤ, συγκρούστηκε μαζί τους, πάλεψε, έδωσε μάχες σώμα με σώμα θέλοντας να αλλάξει την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που διαδραματίσθηκε τον Μάιο του 2011 στην Κρήτη όταν ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε κατέβει στο νησί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θέλησαν να τον συναντήσουν, αλλά εκείνος προτίμησε να κλειστεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο προκειμένου να μην αναλύσει τα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων στους γιατρούς.

xanthos 9.jpg
Τότε εκείνοι, με μπροστάρη τον Ανδρέα Ξανθό, στήθηκαν έξω από το χώρο όπου διέμενε ο τότε υπουργός Υγείας, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να τον συναντήσουν. Δόθηκε μάχη με τα ΜΑΤ. Και πάλι μπροστάρης ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν και αποτυπώθηκαν από τους δημοσιογράφους του cretalive.gr που βρέθηκαν στο σημείο, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο υπουργός τότε δε φοβήθηκε. Δε φοβήθηκε να πολεμήσει με το σύστημα και τα ΜΑΤ προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
xanthos10.jpg

Και βέβαια τώρα που οι ρόλοι αντιστράφηκαν, οι άλλοτε συνάδελφοι του στα νοσοκομεία, έχουν να περιμένουν πολύ περισσότερα από εκείνον.
Έχουν να περιμένουν την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, δεδομένου πως ο ίδιος έχει ζήσει στο πετσί του τις δυσκολίες του να είσαι νοσοκομειακός γιατρός στο ελληνικό ΕΣΥ.

Ένα ΕΣΥ που δεν έχει προσωπικό, δεν έχει υλικά, δεν έχει χρήματα. Έχει όμως απλήρωτους γιατρούς από εφημερίες εδώ και καιρό, απλήρωτους νοσηλευτές από υπερωρίες, ταλαιπωρημένους εργαζόμενους που εργάζονται νυχθημερόν σε άθλιες συνθήκες και με κουρεμένους μνημονιακούς μισθούς.


Και θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι ταλαιπωρημένοι πρώην συνάδελφοι τουΑνδρέα Ξανθού, ενδεχομένως να δείξουν ανοχή σε μεγάλο βαθμό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι θα έδειχναν για παράδειγμα σε έναν υπουργό-νομικό, ή σε έναν υπουργό-πολιτικό μηχανικό.

Όταν όμως στη θέση του υπουργού κάθεται ένας συνάδελφος τους, είναι βέβαιον ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές και περισσότερες.

Κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματα που προεκλογικά υποσχόταν, οι ίδιοι οι συνάδελφοι του Ανδρέα Ξανθού είναι εκείνοι που πιθανώς να χρειαστεί τότε να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Όπως άλλωστε έκανε και εκείνος όταν ήταν δυσαρεστημένος με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Και είναι ήδη πολλοί αυτοί που έχουν αρχίσει τις υπόγειες γκρίνιες εναντίον του άλλοτε συναδέλφου τους, καθώς όπως λένε χρειάστηκε κάμποσες ημέρες για να εκδώσει την υπουργική απόφαση για να αποπληρωθούν οι εφημερίες. Ένα ζήτημα που του είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή.

Κι αν η κυβέρνηση λέγεται πως καθυστερεί να προωθήσει έστω και ένα νομοσχέδιο, σκεφτείτε πόσα ανέκδοτα έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα νοσοκομεία με το περιβόητο«5ευρω» και το «ένα ευρώ ανά συνταγή», τα οποία η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός τα …καταργούν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν. Και αυτά ακόμα να καταργηθούν…

Εξάλλου ως γνωστόν με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου