Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης = Μείωση στα έσοδα του κράτους

Η περαιτέρω μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 1% του ΑΕΠ αναμένεται να προκαλέσει δραματική συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς, με σοβαρές απώλειες στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα του κράτους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με βασικό σκοπό την επίδραση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια έσοδα.

Η συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνει τις δημοσιονομικές απώλειες που συνεπάγεται μια τέτοια μείωση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και της μειωμένης φορολογίας των επιχειρήσεων του κλάδου, τη δε επιστημονική ευθύνη της είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κ. Σουλιώτης.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η ανάγκη οριοθέτησης ενός ελάχιστου μεγέθους, κάτω από το οποίο οποιαδήποτε μείωση δεν είναι συμφέρουσα και αποδοτική για το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση η ωφελιμότητα της διαρκούς μείωσης της συγκεκριμένης δαπάνης, με τους υπολογισμούς της παραπάνω έρευνας να δίνουν την απάντηση.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία, τα έσοδα από τη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου μειώθηκαν κατά 207 εκ. € στο διάστημα από 2009-2013, ενώ οι απώλειες του δημοσίου αποκλειστικά και μόνο από την απασχόληση προσεγγίζουν την ίδια περίοδο τα 247 εκ. €.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι η συνολική δημοσιονομική απώλεια για το διάστημα 2009-2013 ανέρχεται στο στα 454 εκ. € με το 41% αυτής να έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2013.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης μελέτης τονίζεται πως, για κάθε 100 εκατ. € μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης οι απώλειες προσεγγίζουν τα 47 εκ. €, με το συγκεκριμένο ποσό να λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη τιμή, εάν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις που μετακυλύονται σε άλλους κλάδους από το εισόδημα το οποίο δεν διοχετεύεται σε αυτούς μέσω της κατανάλωσης των εργαζομένων του κλάδου ή μέσω συνεργασιών των επιχειρήσεων.
Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, ότι οι συγκεκριμένες απώλειες συνιστούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για μια χώρα με τεράστια ελλείμματα όπως η Ελλάδα.
Οι κίνδυνοι που εγείρονται από την υπέρμετρη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης τονίζουν εμφατικά την ανάγκη η διαχείριση των οικονομικών πόρων να συμβαδίζει με την προστασία της υγείας των πολιτών, την ομαλή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου