Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του ασθενή μέχρι τον Ιούνιο

της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου (onmed.gr)
Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς .

Αυτός είναι ο στόχος και το όνειρο θα λέγαμε του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ενιαιοποιημένο σύστημα πλήρους διασύνδεσης με όλους τους φορείς και τους Οργανισμούς του υπουργείου Υγείας.

Και το διάστημα αυτό, μεταξύ όλων των άλλων υποχρεώσεών του, ο υπουργός Υγείας ασχολείται πολύ εντατικά με το project αυτό, ως μέγιστη προτεραιότητα. Μάλιστα το Σάββατο ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε σε 7ωρη συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Μόνο μέσω της διασύνδεσης όλων των φορέων –Υπουργείο Υγείας, υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΜ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ- δηλώνει στο on Med ο υπουργός Υγείας, θα μπορούμε να ελέγξουμε αφενός την παραγωγικότητα του κάθε φορέα, αφετέρου το κόστος και εν κατακλείδι, τι φθάνει ως υπεραξία στο σύστημα, αλλά και στον ίδιο τον ασθενή. Και μόνο με μία πλήρη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτωνμπορούμε να μιλάμε για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, γεγονός που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, μέσω της πλήρους διασύνδεσης όλων των πληροφοριακών συστημάτων, εκτιμά ο υπουργός, θα μπορούμε να φθάσουμε στο δια ταύτα, δηλαδή στον ασθενή και στις πραγματικές του ανάγκες.
Επικεφαλής της εν λόγω Επιτροπής που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, θα τεθεί ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Όπως ανέφερε μάλιστα πριν λίγο καιρό στο on Med κ. Μπασκόζος πρόκειται για μια διασύνδεση, μεταξύ της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, με διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αλλά και με παράλληλη διασύνδεση των επιμέρους πληροφοριακών συστημάτων (ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ) για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών, με την ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η παρουσία δε της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στο συγκεκριμένο εγχείρημα, είναι πασιφανές, ότι δίνει και μία ερευνητική διάσταση.


1 σχόλιο: