Έρχεται ο "συνήγορος του ασθενή"

Κατάργηση των «χαρατσιών» στην Υγεία, μείωση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, συνήγορος του ασθενής, προσλήψεις αλλά και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις προγραμματικές δηλώσεις του. 

Όπως είπε, «πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ανακουφίσουμε την κοινωνία που έχει υποστεί μια δυσβάστακτη επιβάρυνση στον τομέα της Υγείας, να ανατρέψουμε κάθε θεσμικό και λειτουργικό αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεων του». 

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε: 
  1. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς εξαιρέσεις, στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη.
  2. Άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ακύρωση του μνημονιακού χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων.
  3. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και σταδιακή κάλυψη με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών.
  4. Λειτουργία όλων των ΜΕΘ και ανάπτυξη νέων κλινών έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία.
  5. Ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, διοικητική αναδιάρθρωση του και αναβάθμιση της επιχειρησιακής του παρέμβασης στο ζωτικό πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
  6. Στην Ψυχική Υγεία βιωσιμότητα του συνόλου των Μονάδων και ταυτόχρονα επαναδιαπραγμάτευση των όρων και χρονοδιαγραμμάτων του Συμφώνου Andor – Λυκουρέντζου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς διακινδύνευση της συνέχειας στη φροντίδα των ασθενών, με τομεοποιημένες υπηρεσίες, δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινοτικής φροντίδας και πάντα με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Διατήρηση δομών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με πρώτο στόχο το σταδιακό μηδενισμό της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης. 

Συνολική ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας

Α. στην ΠΦΥ: νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, με στόχο τη συνολική υγειονομική φροντίδα του ασθενή. 

Β. στη Δημόσια Υγεία επένδυση στο ολιστικό μοντέλο για την Υγεία, ενισχύοντας την πρόληψη και υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας, αναβαθμίζοντας πχ την περιβαλλοντική υγιεινή και την προστασία της διατροφικής αλυσίδας. Παράλληλα, οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση και συντονισμό όλων των αρμόδιων οργανισμών και φορέων ( ΕΣΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες κλπ) ενισχύοντας την κοινωνική τους αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους στην υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και της χώρας. 

Γ. στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, άρση της κομματοκρατίας, της ημετεροκρατίας και της πελατειακής λογικής στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία, με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, με θεσμούς δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, με ενίσχυση του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε., επανεξέταση ΚΕΝ και πλήρη ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα αξιόπιστων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ακόμη, αναμόρφωση και αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος χωρίς πολιτική ασυλία και συγκάλυψη, αλλά κυρίως απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας στην οποία οφείλουν να πρωτοστατήσουν τα συνδικάτα, οι φορείς των ασθενών και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Αναβάθμιση λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Υπουργείο Υγείας και των αντίστοιχων γραφείων στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, να επιλύουν προβλήματα δυσλειτουργιών στην καθημερινή εξυπηρέτησή των πολιτών, να ελέγχεται η κακοδιοίκηση των μονάδων και να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή». 

Δ. στο φάρμακο, ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους. Ειδικά για τα φαρμακεία, επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Για τον ιδιωτικό τομέα υγείας προανήγγειλε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις συνεργασία, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων.

1 σχόλιο: