Πρώτο «μπλόκο» στον Κουρουμπλή! Αρνούνται να παραιτηθούν οι διοικητές των νοσοκομείων! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει η Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ο πρώτος πονοκέφαλος και μάλιστα βαρύς, για τον νέο υπουργό Υγείας είναι γεγονός: οι διοικητές των νοσοκομείων λένε «όχι» στην παραίτηση που τους ζητήθηκε.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι περισσότεροι διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων που διορίστηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, λένε «όχι» στην παραίτηση, η οποία τους ζητήθηκε προφορικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δια μέσω μάλιστα των Περιφερειαρχών Υγείας (ΔΥΠΕ).
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέθεσε στους περιφερειάρχες να ζητήσουν προφορικά τις παραιτήσεις από τους περίπου 200 και πλέον διοικητές και υποδιοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, ζητώντας τους«να τον διευκολύνουν και να παραιτηθούν».
Ωστόσο η προφορική αυτή κίνηση δεν έγινε τυχαία. Στην ηγεσία του υπουργείου υγείας υπήρχε ήδη η ανησυχία-όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες- μήπως προσφύγουν οι διοικητές των νοσοκομείων στα δικαστήρια και αξιοποιηθεί νομικώς το όποιο επίσημο έγγραφο σταλεί. Εξάλλου με βάση τι έχει συμβεί στο παρελθόν, είναι σφόδρα πιθανό να δικαιωθούν.
Άλλωστε οι συμβάσεις των διοικητών είναι τριετείς και λήγουν το 2017.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, ήδη οι περισσότεροι διοικητές έχουν προσφύγει σε νομικά γραφεία για να είναι προετοιμασμένοι για τη συνέχεια. Γι αυτό και αρνούνται να παραιτηθούν.
Πάντως η κίνησή τους δε φαίνεται να στηρίζεται μόνο στην πιθανότητα δικαίωσης από τα δικαστήρια. Πληροφορίες λένε πως η άρνησή τους σχετίζεται ευθέως και με τη «γραμμή» που έχει περάσει η Λεωφόρος Συγγρού.
Η ΝΔ παρασκηνιακώς, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, διαμήνυσε στα στελέχη της, διοικητές των νοσοκομείων, να μη δώσουν τις παραιτήσεις τους ώστε να υπάρχει πίεση στη νέα κυβέρνηση. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι θητείες τους ανανεώθηκαν σχετικά πρόσφατα.
Και ποια είναι τα θεσμικά και νομικά αγκάθια που δε θα επιτρέψουν εύκολα στον υπουργό Υγείας να αλλάξει τους διοικητές;
-Ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει τους απ ευθείας διορισμούς και επιβάλει την αξιοποίηση των στελεχών που πέρασαν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όπερ σημαίνει πως και να απομακρυνθούν οι νυν διοικητές και υποδιοικητές, θα πρέπει να διορισθούν οι πρώτοι επιλαχόντες από τη λίστα που έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ή να ανοίξει νέα διαδικασία προκήρυξης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο τέως υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για να …τακτοποιήσει ορισμένους «δικούς του» διοικητές είχε ξανανοίξει προκήρυξη εν μέσω θέρους και μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο για λίγες ημέρες, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το σκόπελο του νόμου.
-Στην περίπτωση που οι διοικητές και οι υποδιοικητές των νοσοκομείων προσφύγουν τελικά στη δικαιοσύνη είναι πιθανό το ελληνικό κράτος να κληθεί να καταβάλει τους μισθούς των τριών ετών μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις τους αλλά να κληθεί να καταβάλει ακόμη και χρήματα για ηθική βλάβη.
Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί διοικητές που είχαν διορισθεί ως οι πρώτοι μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία το 2000 και απομακρύνθηκαν με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004, προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν εισπράττονταςχιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση.
-Όμως το άλλο μεγάλο αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι τι θα κάνει στην περίπτωση που πράγματι οι περίπου 200 διοικητές και υποδιοικητές από όλη τη χώρα παραδώσουν τις παραιτήσεις τους.
Όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λίστα με πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους απερχόμενους με εξαίρεση 5-6 στελέχη για τα μεγάλα νοσοκομεία.

Και το ζήτημα είναι πως θα μείνουν ακέφαλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης υπάρχει τάση αύξησης των επισκέψεων στο ΕΣΥ.

8 σχόλια:

 1. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ !!! ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ...ΟΛΟΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΕΙΝΑΙ...ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑ , ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017....ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!! ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ....ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι θέσεις αυτές ήσαν κάποτε τιμητικές και άμισθες. Αυτό ασφαλώς δεν ήταν σωστό, να διαχειρίζεται κανείς εκατομμύρια αμισθί, διότι σε κάποιους άνοιγε την όρεξη. Μισθός μεν αλλά χωρίς άλλες δεσμεύσεις, διότι ο τιμητικός χαρακτήρας παραμένει. Τι άνθρωποι είναι αυτοί , ανεξάρτητα από νομοθετική (απο)ρύθμιση, θα εκβιάσουν εν μέσω κρίσης για την τσέπη τους. Ας μην κρίνω εγώ εκείνους που τους έκαναν τριετείς συμβάσεις λίγο πριν από την ετυμηγορία των πολιτών. Το πολιτικό ήθος είναι εξαφανισμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ποιος νοιαζεται αν παραιτηθουν η οχι?αφου και οι επομενοι το ιδιο θα ειναι στην καλυτερη αν οχι χειροτεροι....Ασε που υπαρχουν δεν υπαρχουν το ιδιο κανει μονο για υπογραφες ειναι χωρις δυνατοτητα ληψης αυτοτελων αποφασεων.....Who cares?????Τα κομματοσκυλα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή