Yπογράφεται στην Κολωνία η σύμβαση για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια


Υπογράφεται σήμερα στην Κολωνία η σύμβαση για την εφαρμογή των γερμανικών κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRG΄s), βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται πλέον τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, βρίσκεται ήδη στη γερμανική πόλη για τον σκοπό αυτό, ενώ έχει μαζί του τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υποδιοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Χρυσόστομο Γούναρη και τη νομική σύμβουλο του γραφείου του, Μερόπη Αθηνασά. 
Η αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας αφορά την υπογραφή συμβάσεων με γερμανικά Ινστιτούτα για τα συστήματα ICD-10 & DRGs. Την προσαρμογή των γερμανικών DRG's στις ελληνικές συνθήκες θα αναλάβει η ανώνυμη Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), ενώ τα δικαιώματα χρήσης του συστήματος θα αγοραστούν με βάση τη συμφωνία που θα συνάψει το ελληνικό δημόσιο με το γερμανικό ινστιτούτο InEK. Το κόστος είναι 600.000 ευρώ και συνδέεται με το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ (1 εκατ).
Με την υπογραφή των συμβάσεων, καθιερώνεται ουσιαστικά ένας μόνιμος μηχανισμός επικαιροποίησης - αντικατάστασης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων (ΚΕΝ  DRG's), βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για υπηρεσίες που παρέχουν σε ασθενείς. Για την εφαρμογή δηλαδή προσυμφωνημένου αντιτίμου (ανάλογα με τη διάγνωση) με το οποίο αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχουν στον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των ομογενοποιημένων ομάδων (DRG's) εφαρμόζεται επίσης στις Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, ενώ και η Κίνα προωθεί την ένταξή του στο σύστημα υγείας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου