IBHS: Μείωση κατά 11,3% στις πωλήσεις φαρμάκων

Μείωση κατά 11,3% στις πωλήσεις φαρμάκων καταγράφηκε πέρυσι με τη σωρευτική μείωση σε σχέση με το προ τετραετίας επίπεδο να φτάνει το 37,5%! Τα προβλήματα του εγχώριου κλάδου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. 

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η ύφεση και τα δυσμενή δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας οδήγησαν στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μέρος της πολιτικής αποτέλεσε η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των μέτρων όπως επίπεδες μειώσεις στις τιμές, υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές κ.ά. Έτσι, η καθαρή δημόσια δαπάνη διαμορφώθηκε το 2013 στα €2,37 δισ., υποχωρώντας περαιτέρω κατά 16,7% σε σχέση με το 2012, ενώ φέτος προβλέπεται περαιτέρω μείωση στα €2 δισ. 

Η υποχώρηση αυτή είχε αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις φαρμάκων, οι οποίες μετά το 2009 υποχωρούν διαρκώς. Το 2013 σημειώθηκε κάμψη κατά 11,3%, στα €5,29 δισ., με τη σωρευτική μείωση σε σχέση με το προ τετραετίας επίπεδο να φτάνει το 37,5%. 
Η οριζόντια μείωση 50% που επιβλήθηκε στα φάρμακα που λήγει η προστασία τους ενέχει κίνδυνο αποσύρσεων και συνεπώς ελλείψεων από την αγορά, γεγονός που θα δυσχεράνει την πρόσβαση των ασθενών στις ενδεδειγμένες φαρμακευτικές λύσεις. 

Σημαντική κάμψη τιμών προέκυψε και για τα γενόσημα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ήδη χαμηλές τιμές τους να συμπιεστούν περισσότερο. Εκφράζονται φόβοι ότι το γεγονός αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην εγχώρια παραγωγή, καθώς η κυκλοφορία εγχώριων γενόσημων θα είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού το κόστος παραγωγής δεν θα καλύπτεται πλέον. 

Σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο αποτελούν τα χρέη του Δημοσίου Τομέα που προκαλούνται από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τους αργούς ρυθμούς αποπληρωμής. Ενδεικτικά, τα χρέη προς τα μέλη του ΣΦΕΕ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ξεπερνούσαν το €1 δισ. 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η μεταχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον έλεγχο του καταναλωθέντος όγκου και όχι με μοναδικό κριτήριο τις μειώσεις των τιμών. Εξάλλου, οι τιμές των εγχώριων γενόσημων φαρμάκων πρέπει να στηριχθούν, ώστε να μην αποσύρονται από την αγορά προς όφελος των εισαγόμενων σκευασμάτων».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 113 επιχειρήσεων. 
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2013 διαμορφώθηκε σε €4,82 δισ., έχοντας υποχωρήσει περαιτέρω κατά 4,8% από το προηγούμενο έτος.

Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε €261 εκ., μειωμένα κατά 43% από το 2012, ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν κατά 13%, στα €247,61 εκ. 

Το μέσο περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε περαιτέρω σε 5,2%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ διπλασιάστηκε σε 2,8%.

Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2013 βελτιώθηκε σε 2,1 προς 1, παραμένοντας υψηλή.

Ο δείκτης είσπραξης Απαιτήσεων εμφανίζεται διαχρονικά εκτεταμένος (5 μήνες το τελευταίο έτος), ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 4 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου