Τί...υπόσχεται η κυβέρνηση στην τρόικα για τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία

Τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία προαναγγέλλει η κυβέρνηση.
Στο e – mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα, γίνεται λόγος για αναδιοργάνωση της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, με σκοπό να προσελκύσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και “πελάτες”.
Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει έως 20 εκατομμύρια το χρόνο, όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Τα νοσοκομεία – σημειώνει η ελληνική πλευρά – έχουν ξεκινήσει την απογευματινή λειτουργία των διαγνωστικών μηχανημάτων και των χειρουργείων με αμοιβή.
Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, για τις οποίες πληρώνονται κυρίως από τους ασθενείς και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν το 13% του πληθυσμού.

Το σύστημα τελεί υπό αναδιοργάνωση, προκειμένου να φέρει επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία, με βασικό πλεονέκτημα τις χαμηλότερες τιμές που παρέχει σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία πληρότητας δείχνουν ότι τα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι εκτιμώνται σε περίπου 800.000, σε ετήσια βάση.
Οι άνθρωποι αυτοί καταφεύγουν συνήθως στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, στον οποίο καταβάλλουν υψηλό τίμημα.

Νόμος

Το καθεστώς των απογευματινών χειρουργείων υποστηρίζεται με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4272 του 2014, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να εισηγείται τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων.
Ο νόμος δίνει – μεταξύ άλλων – τη δυνατότητα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να συμβάλλονται με το ΕΣΥ, προκειμένου να καλύπτονται στις δημόσιες δομές οι ασφαλισμένοι τους.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου