Εξωπραγματική η μελέτη του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις ανάγκες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Κοινοποιήθηκε πρόσφατα από τον ΕΟΠΥΥ στον ΠΙΣ και στην συνέχεια στους Ιατρικούς Συλλόγους για έκφραση άποψης, μελέτη  αναγκών σε ιατρικές επισκέψεις στην ΠΦΥ, βάσει της οποίας προτείνεται κατανομή ιατρικού προσωπικού ανά την Ελλάδα.

Στην συγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας διαμορφώνεται ο Υγειονομικός χάρτης της ΠΦΥ για τα επόμενα χρόνια-αν περάσει-ελήφθησαν υπ'όψη η επισκεψιμότητα και  ζήτηση των ιατρικών ειδικοτήτων σε όλες τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ τα έτη 2009-2011 καθώς και τα στοιχεία από την επισκεψιμότητα τόσο των πρώην Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όσο και των συμβεβλημένων γιατρών για όλο το 2013 (σελ.4)

Βάσει των ανωτέρω καθορίζονται οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων για την ΠΦΥ σε 5.608 για όλο τον Ελλαδικό χώρο (σελ.189).

Δυστυχώς οι συντάκτες της μελέτης,ακούσια η εκούσια,παρέβλεψαν ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, για τα έτη που αναφέρονται,παρέχεται ΚΑΙ από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων ΚΑΙ από τα Κέντρα Υγείας ΚΑΙ από τα αγροτικά ιατρεία ΚΑΙ από 20.000 τουλάχιστον πιστοποιημένους γιατρούς.

Επομένως οι ανάγκες σε ιατρικές επισκέψεις για την ΠΦΥ του Ελληνικού πληθυσμού είναι πολλαπλάσιες από τις αναφερόμενες στην μελέτη του ΕΟΠΥΥ- που δεν καλύπτουν ούτε το 40% των πραγματικών αναγκών- αν ληφθεί υπ'όψη επιπλέον ΚΑΙ η υποστελέχωση των μονάδων Υγείας του ΙΚΑ τα έτη 2009-2011 καθώς ΚΑΙ η ανυπαρξία συμβεβλημένων γιατρών σε πολλές περιοχές της χώρας για το 2013.

Η παροχή ασφαλούς,σύγχρονης και αποτελεσματικής ΠΦΥ στον Ελληνικό λαό, προϋποθέτει σωστή καταγραφή των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ σε επισκέψεις,αυξημένο προϋπολογισμό για την ΠΦΥ καθώς και χρησιμοποίηση όλου του εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού της χώρας.

Επιπλέον πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι η ύπαρξη ειδικευμένων γιατρών στην χώρα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ελληνικό λαό που μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σ' αυτούς και όχι μειονέκτημα.Βέβαια απαραίτητη και ικανή προϋπόθεση η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών που θα αποτρέπουν την τεχνητή ζήτηση.
--
Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
   Καρδιολόγος,FESC
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΙΣ

2 σχόλια:

  1. Σωστα, σιγουρα δεν εχει λαβει υποψη τους πιστοποιημενους και τους αγροτικους, για τα νοσοκομεια δεν μπορω να καταλαβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή