Στη 13η θέση η Ελλάδα στο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε.

Μπορεί παλαιότερα να μπορούσαμε να καυχηθούμε ότι οι Έλληνες με την καλή μεσογειακή διατροφή, τον καλό καιρό και τον πιο "ανοιχτόκαρδο" χαρακτήρα ζουν περισσότερο από τους περισσότερους λαούς της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο που άλλαξε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ "Η Υγεία με μια ματιά" (Health at a glance: Europe 2014), η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον 13η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ζουν κατά μέσο όρο 80,7 χρόνια τη στιγμή που οι Ισπανοί ζουν 8 χρόνια περισσότερα (82,5 χρόνια) και κατέχουν πλέον την 1η θέση στη σχετική λίστα. Στη 2η και 3η θέση είναι οι Γάλλοι (82,4 χρόνια) και οι Ιταλοί (82,1 χρόνια).

Τουλάχιστον, η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν τον τομέα, αφού αυτός είναι 79,2 έτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Σε αυτές τις κατηγορίες η Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε στην παχυσαρκία (19,6% έναντι 16,7%), αλλά πολύ πιο πάνω όσον αφορά το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 38,9% των Ελλήνων είναι καπνιστές τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 22,8%. Τέλος, στην κατανάλωση αλκοόλ η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αφού ο Έλληνας καταναλώνει 7,9 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, τη στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 10,1 λίτρα/χρόνο.

Σχόλια