Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της σύγχρονης ιατρικής

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα ώστε να μην λαμβάνει κανείς ασθενής αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή
Με το μήνυμα λιγότερα αντιβιοτικά – περισσότερα εμβόλια για τον Έλληνα Πολίτη, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή Συνέντευξη Τύπουο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ) και η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ),την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των παραπάνω Φορέων σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας μας στην
ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ
Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πλέον που ελλοχεύει είναι ότι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλάξουμε τα φάρμακα αυτά, τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της Εκστρατείας είναι να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Έλληνες δημότες πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά χρειάζεται να πάρουν αντιβιοτικό και πότε όχι, ποιές είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση, αλλά και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μη νοσήσουν και να μη χρειαστεί τελικά να πάρουν αντιβιοτικό. Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάζει η εκστρατεία ενημέρωσης, είναι να συνειδητοποιήσουν οι καταναλωτές ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.

Είναι γεγονός, ότι έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών» αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Μοναδική λύση που μας απομένει είναι η μείωση των «άχρηστων»  αντιβιοτικών αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, αλλά και πόσο ωφέλιμη και ουσιαστική είναι η συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, εφόσον υιοθετήσει ο ίδιος μια διαφορετική, πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στα αντιβιοτικά στην υγεία του.
Η Εκστρατεία Ενημέρωσης που στο σύνολό της είναι εθελοντική και δεν χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους, άρχισε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, από τους Δήμους της Αττικής με πρώτη ημέρα εκδηλώσεων την 29/10/2014 στους Δήμους Ηλιούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Περιλαμβάνει μία τουλάχιστον ενημερωτική ομιλία σε κάθε Δήμο με προβολή σχετικών διαφανειών, με ταυτόχρονη διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού στο κοινό, το οποίο έχει διαθέσει ο ΕΟΦ. Τις ομιλίες πραγματοποιούν διακεκριμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη και συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που συμμετέχουν εθελοντικά στο Πρόγραμμα.
Κατά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης δήλωσε: « Η σημερινή συνέντευξη τύπου γίνεται στα πλαίσια της Πανελλαδικής Εκστρατείας του ΕΔΔΥΠΠΥ για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των εμβολίων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με δύο εταιρείες ιδιαίτερου επιστημονικού κύρους αναλαμβάνουν δράση για να καταπολεμήσουμε μια σύγχρονη και μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία: την ανθεκτικότητα από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Στον αγώνα αυτό, πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε μερίδιο συμμετοχής και ευθύνης. Είναι χρέος και καθήκον μας λοιπόν η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού και πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο που έχουμε αύξηση  των ιώσεων  και των λοιμώξεων και αρχίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού για την εποχική γρίπη. Στόχος της εκστρατείας είναι να προσφέρουμε στον πολίτη τη σωστή ενημέρωση και την συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων. Ιδιαίτερα τώρα που είμαστε στην αρχή της Εμβολιαστικής περιόδου κρούουμε γι άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό τραγικό φαινόμενο που η μικρή Ελλάδα έσπασε το  ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων από γρίπη, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%. Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά στη χώρα μας μπορεί να  οδηγήσει στο τέλος της σύγχρονης ιατρικής. Οι λύσεις είναι οι εξής: 1) Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην λαμβάνει κανείς ασθενής αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.  2) Το Strep test πρέπει να γίνεται σε όλα τα ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και 3) πρέπει να γίνει εμβολιαστική ενημέρωση για να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τα αντιβιοτικά.».
O Καθηγητής κος Αθανάσιος Σκουτέλης, Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ανέφερε: «Κατά την θεραπεία των ασθενειών με φάρμακα, εμπλέκονται δυο, ο ασθενής και το φάρμακο. Σε περίπτωση κακής χρήσης του φαρμάκου τα προβλήματα (κυρίως επιπλοκές και κόστος) τα χρεώνεται ο ασθενής. Στην περίπτωση της θεραπείας των λοιμώξεων με αντιβιοτικά εμπλέκεται και «τρίτος παίκτης», το μικρόβιο. Στην περίπτωση, όμως, κακής  χρήσης του αντιβιοτικού, τα προβλήματα (δηλαδή την ανάπτυξη αντοχής) δεν τα χρεώνεται μόνο ο ασθενής αλλά, και πάρα πολλοί άλλοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο, στη χώρα, στο περιβάλλον και στον  πλανήτη  ολόκληρο».
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, με τη σειρά της δήλωσε: "Η εφαρμογή του στρεπ- τεστ από τον κλινικό ιατρόπαρουσία του ασθενή, που στοιχίζει μόλις 1€ και απαιτεί 5 λεπτά για το αποτέλεσμα, θα ξεχωρίσει πότε στην φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό. Επιπλέον είναι απαραίτητο τόσο ο Δημότης όσο και η Πολιτεία να φροντίσουμε ώστε να μην είναι διαθέσιμα πλέον τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή ιατρού".
Η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρόληψη των λοιμώξεων είναι πιο σημαντική και από τη θεραπεία τους. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να φροντίζουν με την καθοδήγηση πάντα του ιατρού τους, για το σωστό εμβολιασμό τους όπως άλλωστε φροντίζουν για τα παιδιά τους. Τονίζεται η ανάγκη του εμβολιασμού για τη γρίπη κάθε Νοέμβριο σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως και το νεότερο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που γίνεται μια μόνο φορά στις ίδιες ευπαθείς ομάδες όπως και σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών».
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου, ο Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, κος Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, αναφέρθηκε στο βασικό σκοπό του Δικτύου που είναι η Πρόληψη και η Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. «Σήμερα οι μισοί Δήμοι της χώρας είναι ήδη μέλη του Δικτύου μας, το οποίο μόλις πιστοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή πενταετία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις υπηρεσίες και τη τεχνογνωσία που παρέχει στους Δήμους μέλη του». Ευχαρίστησε επίσης τον ΕΟΦ και τον Πρόεδρό του κο Δημήτρη Λιντζέρη για τη δωρεάν εκτύπωση των επιστημονικών φυλλαδίων που διανέμονται στους πολίτες σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
Οι ομιλίες θα συνεχιστούν στους Δήμους της Αττικής και τον Ιανουάριο του 2015, ενώ προγραμματίζεται και η βαθμιαία επέκταση σε όλους τους Δήμους της χώρας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

1 σχόλιο: