ΕΟΠΥΥ: Μέσα στο 2015 η αντικατάσταση του βιβλιαρίου Υγείας από κάρτα

Μέσα στο 2015 θα αντικατασταθεί το σημερινό βιβλιάριο ασθένειας με την κάρτα Υγείας.

Η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί, με τη δημιουργία φακέλου ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ.

Πάνω στον φάκελο, θα προσαρμοστούν σταδιακά όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία θα χορηγήσει το ασφαλιστικό Ταμείο.

Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία θα απαιτήσει κάποιους μήνες, καθώς απαιτείται η συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και με τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν σήμερα τη δυνατότητα να λειτουργούν μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά, ώστε τα νοσοκομεία να χρεώνουν απ΄ ευθείας (μέσω της κάρτας ασφάλισης) τον ασφαλισμένο.

Από την πρόοδο στη συνεννόηση των δύο συναρμόδιων υπουργείων και τη βελτίωση της μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων, θα εξαρτηθεί η πλήρης αντικατάσταση του σημερινού βιβλιαρίου με την κάρτα Υγείας.

Θα εξαρτηθεί, επίσης, η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου, τις εξετάσεις και τις θεραπευτικές πράξεις στις οποίες έχει υποβληθεί, καθώς και τις διαγνώσεις των εξετάσεων.

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παραπάνω έχει ως εξής:

Φάκελος

Ο φάκελος ασφάλισης Υγείας λειτουργεί ήδη στον ΕΟΠΥΥ και περιλαμβάνει τα στοιχεία παροχών για κάθε ασφαλισμένο από το 2013.

Ενημερώνεται, δε, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που ο γιατρός συνταγογραφεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα λάβουν από τον ΕΟΠΥΥ ειδικό κωδικό.

Κάρτα

Εντός του 2015, θα εκδοθεί η κάρτα ασφάλισης Υγείας, με την οποία οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που αφορά τις παροχές.

Οι γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν εξετάσεις και φάρμακα χωρίς την κάρτα.

Ιστορικό

Το 2015, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου.

Το περιεχόμενο του φακέλου θα περιλαμβάνεται στην κάρτα Υγείας, η οποία θα έχει επίσης όλα τα στοιχεία που διαθέτει το Ταμείο του ασφαλισμένου, όπως το δικαίωμα ασφάλισης.

ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου