Είναι γεγονός, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει την παραβατικότητα και να μειώσει τα περιστατικά υπερσυνταγογράφησης σε φάρμακα και διαγνωστικές πράξεις.
Το αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά με τις δράσεις που ανακοινώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοντό, και υπό την αγαστή συνεργασία του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ανακοίνωσε τον Ηλεκτρονικό Ασφαλιστικό φάκελο υγείας των ασφαλισμένων, το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας (το 2015 ή και μετά) και θα αποτελέσει τον πρόλογο για την ηλεκτρονική κάρτα υγείας η οποία αναμένεται να γινει πραγματικότητα την 1η Ιανουαρίου 2015.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι αυτός ο Ηλεκτρονικός Ασφαλιστικός φάκελος υγείας είναι «ένας μεγάλος αδελφός» ο οποίος θα ελέγχει τι έχει συνταγογραφήσει ο κάθε γιατρός ανά την επικράτεια αλλά και τι έχει λάβει ο κάθε ασθενής, από φάρμακα, μέχρι ιατρικές πράξεις. Η κίνηση αυτή, αποτελεί ένα βήμα για την υπεράσπιση των ασφαλισμένων, δήλωσε χθες ο κ. Μάκης Βορίδης.
Τώρα βέβαια το ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι, γιατί ενώ τα πράγματα φαινόταν να είναι από την αρχή τόσο απλά και επιπλέον χωρίς κόστος (η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου έχει μηδενικό κόστος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία είναι αποδοτικά για την οικονομία και τους ασθενείς.
Στα πλαίσια αυτά πάντα, στην τελική ευθεία είναι και το σχέδιο δράσης για την πάταξη της διαφθοράς, το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Υγείας. Το σχέδιο δράσης όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΟΠΥΥ για την πάταξη της διαφθοράς και της απάτης στην υγεία, κάνει κοινωνούς τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά περιστατικά παραβατικότητας, ενώ θα υπάρχει και ανάλογος ιστότοπος μέσω του οποίου θα μπορούν να καταγγέλουν.
Ο κ. Βορίδης επίσης όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδιαίτερα σκληρός με τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις ποινές (ίσως και ως νομικός που γνωρίζει τα πράγματα εκ βαθέων). Όπως τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο, όσοι παρανομούν θα είναι αντιμέτωποι με ισόβια ποινή. Τι ακριβώς εννοεί; Όπως ξεκαθάρισε χθες στο on med μετά την συνέντευξη τύπου με τον κ. Κοντό, όσοι συστηματικά παραβιάζουν τον νόμο και εμφανίζουν παραβατικότητα με την οποία ζημιώνουν με χιλιάδες ευρώ το σύστημα και δη το Δημόσιο, τότε πράγματι, αυτοί θα βρεθούν σε πολύ δεινή θέση. Με πόσα δηλαδή ευρώ εάν παρανομούν τον ρωτήσαμε;
«Οι παραβάτες για παράδειγμα των 150.000 ευρώ σε υπερσυνταγογράφηση, εφόσον αυτό αποδειχθεί τελεσίδικα, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια ποινή», απάντησε ο ο κ. Βορίδης. Οι ποινές αυτές, σύμφωνα με υον υπουργό, θα αφορούν, είτε δωροδοκία, είτε απάτη είτε οποιαδήποτε άλλη καταχρηστική και αξιόποινη συμπεριφορά (αν ασκηθούν δηλαδή οι ποινές στα πλαίσια του νόμου 1600/50 περί καταχραστών του δημοσίου).
Εμείς πάντως αυτό που ευχόμαστε, είναι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ελέγχου να λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενή και της οικονομίας. Φυσικά είναι γελοίο και δραματικό ταυτόχρονα, όταν ένας καρδιολόγος γράφει τεστ κοπώσεως σε 11χρονο παιδί, ωστόσο να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, σε μία κατάσταση δηλαδή, που ο γιατρός θα φοβάται να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, ή μία εξέταση γιατί θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου, ο ασθενής θα στερηθεί μία πολύτιμη θεραπεία και μία αναγκαία διαγνωστική πράξη.
Πηγή: http://www.onmed.gr/
Δυστυχώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας δεν θα απαλλαγούν ποτέ από τον κακό τους εαυτό. Ο υπουργός υγείας μας αποκαλύπτει δύο (2) γιατρούς να κάνουν κατάχρηση του ρόλου τους. Αναγγέλλει τον ηλεκτρονικό φάκελο ασφάλισης σαν λύση στο πρόβλημα παραβατικότητας των γιατρών. Υπενθυμίζω ΔΥΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνει δε την εντύπωση ότι έτσι είναι όλοι οι γιατροί.
Ας τα αφήσουν , επί τέλους, αυτά.
Πάντα όταν ανακαλύπτουν κάτι τέτοιο παίρνουν μέτρα που πλήττουν όλους, αντί να ασχοληθούν με τους υπαιτίους και μόνον. Είναι η εφαρμογή της συλλογικής ευθύνης, μέτρο απολυταρχικής προέλευσης.
Δεν τολμούσαν ,όμως, να τιμωρήσουν τους ενόχους γιατί κατά κανόνα αυτοί είχαν προστάτες, γι αυτό και έκαναν κατάχρηση του ρόλου τους.
Πάντως από τα δικά τους στοιχεία , οι κακώς αμειβόμενοι γιατροί με τις μακροχρόνιες σπουδές και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης , στην πλειοψηφία τους είναι σωστοί, παρά τις για το αντίθετο προσπάθειες των πολιτικών μας.