Τί ισχύει και τί αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ με τη χορήγηση γυαλιών οράσεως

Αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης του ειδικού υλικού, όπως τα γυαλιά οράσεως, έχει προαναγγείλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, οι χειρόγραφες συνταγές δεν επιτρέπουν τον έλεγχο, αφήνοντας πολλά περιθώρια για πλασματικές χρεώσεις.
Από τις 23 Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης των γιατρών και των εταιρειών που παρέχουν τα εν λόγω υλικά, προκειμένου η διαδικασία να γίνει ψηφιακή.
Τί παρέχει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους του σε οπτικό υλικό; Το Iatronet παρέχει έναν πλήρη οδηγό:
Ο πρώτος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (Ιανουάριος 2012) προβλέπει ότι στους ασφαλισμένους χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής ανά δύο έτη.
Για δικαιούχους άνω των 40 ετών και εφόσον συντρέχει λόγος, παρέχονται δύο ζευγάρια, ένα μυωπίας, ένα πρεσβυωπίας ή ένα ζευγάρι διπλεστιακά ή πολυεστιακά ή πολυεστιακοί φακοί επαφής.

Μέγιστη αποδιδόμενη τιμή για το πρώτο ζευγάρι ορίζεται το ποσό των 80 ευρώ, για το δεύτερο ζευγάρι το ποσό των 60 ευρώ, ενώ για τα πολυεστιακά το ποσό των 140 ευρώ.
Στα παιδιά έως 12 ετών χορηγείται σκελετός με φακούς ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο έτη.
Το μέγιστο καταβαλλόμενο ποσό σε κάθε περίπτωση ανέρχεται σε 100 ευρώ για φακούς ή γυαλιά.
Στον Κανονισμό επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ποσά αποδίδονται μετά από προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών (παραπεμπτικό –τιμολόγιο αγοράς) χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Αναθεώρηση

Τον Νοέμβριο του 2012, αναθεωρήθηκε ο Κανονισμός, ο οποίος ισχύει και σήμερα.
Προβλέπει μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά (κάθε τέσσερα έτη) είτε φακοί επαφής (κάθε δύο έτη).
Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε τέσσερα έτη.Η αντικατάσταση των φακών επαφής είναι δυνατή ανά διετία.
Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής.
Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο έτη.
Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης.
Ειδικότερα "επί κερατοκώνου" χορηγείται κερατοκωνικός φακός στο ποσόν των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο, εφόσον χρειάζεται.
Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός).
Το ποσό αποζημίωσης για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ.
Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποζημιώνονται με τα προαναφερθέντα ποσά εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικό αγοράς.

Προσχέδιο

Ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να αλλάξει και η διοίκηση του Οργανισμού έχει δώσει προς διαβούλευση προσχέδιο του νέου Κανονισμού.
Για τη χορήγηση οπτικού υλικού, προβλέπει ότι “επί κερατοκώνου” χορηγείται “κερατοκωνικός φακός” στο ποσό των 100 ευρώ έκαστος, χωρίς παρακράτηση 
συμμετοχής και αντικατάσταση ανά εξάμηνο, εφόσον συστήνεται.

Σε παιδιά έως 14 ετών για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο έτη, με αποδοτέο ποσό 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός).
Στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής.
Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά (κάθε τέσσερα έτη) είτε φακοί επαφής (κάθε δύο έτη).
Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε 4 έτη. Η αντικατάσταση των φακών επαφής είναι δυνατή ανά διετία.
Το ποσό αποζημίωσης για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ.
Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός).
Για κάθε κρύσταλλο το ποσό ορίζεται στα 30 ευρώ και το ποσό του σκελετού στα 40 ευρώ στους χρόνους αντικατάστασης.
Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποζημιώνονται με τα προαναφερθέντα ποσά εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό, κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικό αγοράς.
Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής.
Δ.Κ.

7 σχόλια:

  1. Με 14 βαθμούς μυωπία που έχω εγώ, η τιμή μόνο των κρυστάλλων ανέρχεται στα 500-600 €, εντός Ελλάδας (αφού υπάρχει τρελό καρτέλ μεταξύ των οπτικών). Βάλε και έναν σκελετό φτηνό, το ποσό είναι απλησίαστο πια.Και ο ΕΟΠΥΥ δίνει ψίχουλα, ανά 4 χρόνια. Αναγκάζομαι και αγοράζω από το εξωτερικό online, όσο και παρακινδυνευμένο να είναι αυτό (λεφτά δεν υπάρχουν...) σε τιμές μέχρι και 300% κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το εκναν ολοι αυτο δεν θα ηταν τετοιες οι τιμες.Αλλα τετοια ζωα ειμαστε στο μαντρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ???ΜΠΟΡΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ?ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΛΙ ΑΠΑΤΗΣ ?ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΩΜΙ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ....ΚΑΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΛΑ..ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ?ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ...ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορεις να κανεις πολλα αλλα εχεις μαθει να τα περιμενεις ολα ετοιμα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γι' αυτο πλερωνε οσο οσο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
    ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ..ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα παρω παραδειγμα εσενα που δεν εμαθες μεγαλωνοντας, εγω τουλαχιστον εχω ακομα ελπιδα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή