ΕΟΦ: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση των φαρμάκων

Μόνο με ιατρική συνταγή και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις γνώμες γνωστών και φίλων, πρέπει να χρησιμοποιούμε τα φάρμακα.
Το μήνυμα αυτό περιέχεται – μεταξύ άλλων – στην εκστρατεία ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο το 2013.
Το ζήτημα που θέλησε να αναδείξει ο ΕΟΦ. μέσω της εκστρατείας ήταν και είναι η προστασία της δημόσιας υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία των φαρμάκων.
Παράλληλα, σκοπός της ήταν να ενημερώσει το κοινό, με τρόπο απλό, ώστε να αφυπνίσει και να πείσει τους πολίτες για αλλαγή της συμπεριφοράς τους όσον αφορά την κατανάλωση φαρμάκων.
“Δεν παίρνουμε ένα φάρμακο γιατί μας το προτείνει ένας φίλος ή συγγενής, αλλά απευθυνόμαστε στον ειδικό, στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό μας”.
Η εκστρατεία του ΕΟΦ εκτυλίχθηκε μέσω καταχωρίσεων και δημοσιεύσεων στον Τύπο, της ιστοσελίδας της εκστρατείας καμπάνιας σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, ενώ ακολούθησαν κι άλλες ενέργειες δημοσιότητας.

Παράλληλα έχει μεταδοθεί το κεντρικό τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας και το κεντρικό ραδιοφωνικό σποτ.
Τα μηνύματα που θέλει να διαδώσει ο ΕΟΦ στο κοινό είναι:
 • Να συμβουλεύεται τον γιατρό και τον φαρμακοποιό του για τη σωστή χρήση φαρμάκων.
 • Να αγοράζει συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
 • Να εμπιστεύεται τα γενόσημα ή τα πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
 • Να μην καταναλώνει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.
 • Να μην αγοράζει φάρμακα από το Διαδίκτυο.
 • Να μην ανταλλάσσει φάρμακα με συγγενείς και φίλους.

Αξία

Επίσης, ο Οργανισμός τονίζει πως με τις διαδικασίες ελέγχου του, εγγυάται ότι:
Όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ, πρωτότυπα και γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας.
Η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας.

Στήριξη

Ο ΕΟΦ απευθύνεται παράλληλα, στους επαγγελματίες της υγείας, τους φορείς του τομέα της Υγείας αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία για να στηρίξουν την εκστρατεία του.
Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στηρίζει τους γιατρούς και τους καλεί να εμπιστευθούν τα γενόσημα, να χορηγούν στους ασθενείς τους φάρμακα με χαμηλό κόστος, όπου μπορούν, εξοικονομώντας πόρους για να μπορούν να χορηγούν καινοτόμα (υψηλού κόστους) φάρμακα, όπου είναι απαραίτητο.
Πηγές: ΕΟΦ.

Σχόλια

 1. ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δίχως ιατρική συνταγή!! και αυτό να τηρηθεί αυστηρά .
  Όσο επιτρέπεται να υπάρχουν τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αυτές οι παραινέσεις θα είναι άνευ σημασίας. Αυτά τα φάρμακα έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και περιορισμούς στην συνχορήγηση με άλλα φάρμακα. Είναι γνωστόν ότι ευθύνονται, κάθε χρόνο, για θανάτους (π.χ. ασπιρίνη και θανατηφόρες γαστρορραγίες).
  Ότι συνηθίζεται , εδώ ή αλλού, δεν σημαίνει ότι είναι ορθό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως και για τα φάρμακα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, τηρείται ο νόμος ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου