Το Εθνικό Σύστημα «Ασθενείας»

Γράφει η  (Virus.com.gr)
Στις επιπτώσεις των επιλογών των μνημονιακών κυβερνήσεων για την υγεία αναφέρονται οι Εργαζόμενοι στις Μονάδες του ΠΕΔΥ. Θα περικοπούν εξετάσεις, προειδοποιούν οι εργαστηριακοί υπάλληλοι.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατέληξε να είναι Εθνικό Σύστημα Ασθενείας και η Πρωτοβάθμια Υγεία, άπιαστο όνειρο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ», σχολιάζοντας τους νόμους του τελευταίου διαστήματος.

Όπως επισημαίνουν, η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και αναλώσιμων-αντιδραστηρίων είχαν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται στο ΕΣΥ οι εφημερίες και τα χειρουργεία να αναβάλλονται, ενώ στην ΠΦΥ τα ραντεβού για τους γιατρούς καθυστερούν και οι πολίτες συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη τους.

«Η ΠΦΥ όπως αυτή παρεχόταν δωρεάν από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση και λουκέτα», σημειώνουν. Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την περικοπή παροχών όπως, αιματολογικές-βιοχημικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα, ακτινογραφίες, οδοντοπροσθετικές εργασίες κ.α.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, ο στόχος των μέτρων για ενίσχυση της ΠΦΥ, ώστε να «ανασάνει» το ΕΣΥ αντιστράφηκε.

«Ως πότε οι πολίτες θα είναι σε θέση να πληρώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά; Κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Θα επισκέπτονται το γιατρό αφού αρρωστήσουν. Φτάσαμε λοιπόν στον ίδιο παρονομαστή και αντί οι νοσοκομειακές δαπάνες να περιορίζονται συνεχώς αυξάνονται. Ένα πραγματικό σύστημα υγείας πρέπει να στοχεύει στην προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι στην εξόντωσή τους», καταλήγουν.

«Για 8 μήνες άφησαν να στενάζει η δημόσια ΠΦΥ και το ΠΕΔΥ Ολόκληρες περιοχές της χώρας χωρίς ιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Εργαστήρια κλειστά, είτε λόγο έλλειψης υλικών, είτε λόγο έλλειψης ιατρών και μηχανημάτων. Που είναι ο θεσμός της κοινοτικής Νοσηλεύτριας ; Που είναι η κατ οίκον φροντίδα ; Που είναι η προληπτική Ιατρική ; Που είναι τα κέντρα οικογενειακού Προγραμματισμού και οι σταθμοί Μάνας και Παιδιού με τα προγράμματα αγωγής και πρόληψης υγείας;», διερωτάται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ.

Όπως καταγγέλουν, η διάλυση και υποβάθμιση της ΠΦΥ συνεχίζεται ενώ η Δημόσια υγεία μένει στο περιθώριο. 

Όπως καταγγέλλουν, το έντυπο με τις βασικές εξετάσεις που απέστειλαν οι ΔΥΠΕ στις μονάδες του ΠΕΔΥ, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ήδη έχουν ψηφιστεί , καθώς και με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ που ετοιμάζουν, αποδεικνύουν περίτρανα τη πρόθεση τους να περιορίσουν δραματικά τις δημόσιες παροχές και σχεδιάζουν την περικοπή σημαντικών εξετάσεων που προάγουν πρόληψη και θωρακίζουν την δημόσια υγεία», τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου