Σημάδια προόδου στο κρίσιμο κομμάτι των δαπανών Υγείας θα αναζητήσουν οι επικεφαλής της τρόικας στη νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Το ραντεβού έχει, όπως λένε οι πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού, οριστικοποιηθεί για την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών θα προηγηθεί σήμερα συνάντηση του Μάκη Βορίδη με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Στο επίκεντρο βρίσκονται για ακόμη μια φορά τα δύο μεγάλα «αγκάθια» της Υγείας: ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.
Δυόμιση μήνες περίπου μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη με την τρόικα, το ζήτημα της παρακολούθησης των δαπανών εξακολουθεί να προβληματίζει. Ο προϋπολογισμός του φαρμάκου στα 2 δισ. ευρώ μπορεί μεν να είναι κλειστός, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κληθεί να καταβάλλει περισσότερα κονδύλια για το φάρμακο, εντούτοις ο στόχος αυτός επί της ουσίας αποτυγχάνει να επιτευχθεί.
Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε υπέρβαση 130 εκατ. ευρώ στις δαπάνες φαρμάκου, η οποία όπως εκτιμούν οι φαρμακευτικές θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των πόρων που θα χρειαστούν για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών… ποσό που θα πληρώσουν οι ίδιες οι εταιρείες από τους ισολογισμούς τους. Δεδομένου όμως πως το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για το φάρμακο θα παραμείνει αμετάβλητο και την επόμενη χρονιά, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους της τρόικας για το εάν θα μειωθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες, αν μπορούν να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις στην τιμολόγηση και αν θα καταφέρουν τα γενόσημα φάρμακα να κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.
Σε ότι αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, εδώ η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη. Η τρόικα ζητά να αποπληρωθούν όλοι οι ιδιωτικοί πάροχοι ώστε ο οργανισμός να σταματήσει να έχει οικονομικά βάρη. Αυτή τη στιγμή ωστόσο βρίσκονται στο «κόκκινο» οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης κλειστού τύπου, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται εντελώς εκτός στόχων προϋπολογισμού. Ενδεικτικά της αδυναμίας ελέγχου των εξετάσεων είναι τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ: σε σύνολο έτους από τον Αύγουστο 2013 ως τον Ιούλιο 2014, οι αξονικές ανήλθαν σε 1.011.358 (προκαλώντας δαπάνη 51,9 εκατ. ευρώ), οι μαγνητικές έφτασαν τις 581.242 (ύψους 92,5 εκατ. ευρώ) και τα triplex σε 639.699, (δαπάνης 25,6 εκατ. ευρώ). Εξονυχιστικά θα εξεταστούν ακόμη και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και εκεί υπερβάσεις.
Μένει επίσης να συζητηθεί τι θα γίνει με τον κλάδο των φαρμακείων και ειδικότερα με το άνοιγμα της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η διάθεση των οποίων βρίσκεται για δύο περίπου χρόνια «στα σκαριά» αλλά χωρίς παραπάνω εξελίξεις. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί και στην αυριανή συνάντηση, πηγές όμως του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως προς το παρόν δεν θα υπάρχει κάποια απόφαση αναφορικά με τη διάθεση των φαρμάκων που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή.
Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών σχετικά με την προοπτική διεύρυνσης της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων παραμένουν έντονες και όπως όλα δείχνουν θα γίνουν… εντονότερες. Και αυτό διότι μετά τις εκλογές του Σαββάτου, στο «τιμόνι» του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρίσκεται πλέον ο «σκληροπυρηνικός» Κωνσταντίνος Λουράντος που μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Ο κ. Λουράντος, ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο εξαιτίας των σφοδρών αντιπαραθέσεών του με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ συχνά ερχόταν σε αντίθεση και με τον ίδιο τον Πανελλήνιο Σύλλογο, τον οποίο κατηγορούσε για συμβιβασμό κάθε φορά που οι φαρμακοποιοί προχωρούσαν σε επίσχεση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχει εξάλλου ξεχαστεί ακόμη η ατάκα «11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας» με την οποία προειδοποίησε την κυβέρνηση το Μάρτιο, λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου