Μία παρατεταμένη παρακμή βιώνουν οι δημόσιες μονάδες υγείας.
Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία πενταετία και τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Έχουν καταργηθεί 880 κλινικές και τμήματα, 10.000 κρεβάτια και 30.000 οργανικές θέσεις, ενώ 11 νοσοκομεία παραμένουν κτίρια – κουφάρια.
Οι κενές θέσεις προσωπικού ανέρχονται σε 33.000. Τα τελευταία χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί 15.000 εργαζόμενοι και άλλοι 5.000 αποχωρούν έως το τέλος του έτους.
Τη δεινή αυτή εικόνα παρουσιάζουν οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι δύο Ομοσπονδίες διοργανώνουν συλλαλητήρια την 1η Οκτωβρίου και πανελλαδική απεργία στις 2 Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση των νοσοκομείων και την αντίθεσή τους στη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού.
Κενά
Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας και της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός εκτιμούν ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για 2.900 προσλήψεις, έκαναν λόγο για “σταγόνα στον ωκεανό”, τονίζοντας ότι οι εν λόγω θέσεις δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί.
Ο κ. Βαρνάβας ανέφερε ότι υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.
Η χώρα μας – είπε - απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από το κανονικό.
ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου