Η κυβέρνηση “κυνηγάει” έναν στόχο που έχει επιτευχθεί στα γενόσημα!

Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι διαδοχικές εξαγγελίες από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και η λήψη σειράς μέτρων, με στόχο να φτάσει η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στο 60%.
Πρόκειται για τα σκευάσματα που είναι ουσιωδώς όμοια με τα πρωτότυπα των οποίων η πατέντα προστασίας έχει λήξει.

Με τη λήξη της πατέντας, μία εταιρεία μπορεί να αντιγράψει το φάρμακο μίας άλλης και να το διαθέσει ελεύθερα στην αγορά.

Λόγω της έλλειψης κόστους έρευνας και ανάπτυξης, οι τιμές των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων είναι σημαντικά πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των πρωτοτύπων.

Γι΄ αυτό το λόγο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διείσδυση των γενοσήμων ξεπερνά το 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 90%.

Το υπουργείο Υγείας “καταγγέλλει” ότι η χρήση γενοσήμων στην Ελλάδα είναι μόλις 20%, με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε οικονομικά ως χώρα.

Δεν υπολογίζει, όμως, την κατανάλωση πρώην πρωτοτύπων φαρμάκων, τα οποία έχουν χάσει την πατέντα προστασίας (off patent) και πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Τα φάρμακα αυτά είναι εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στα γενόσημα.

Τα ποσοστά, δηλαδή, 70% και 90% που καταγράφονται στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν τα αντίγραφα σκευάσματα (γενόσημα ή generics) και τα φάρμακα εκτός πατέντας προστασίας (off patent).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα οποία δόθηκαν τον Ιούλιο του 2014, η χρήση γενοσήμων και “off patent¨” στην Ελλάδα ήταν 61,8% στο τέλος του 2013 (μέτρηση σε συσκευασίες και όχι σε αξίες).

Ο “στόχος”, δηλαδή, που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα έχει επιτευχθεί προ πολλού...

Πρωτότυπα

Από τα ίδια στοιχεία, δε, προκύπτει ότι η χρήση πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 11,6%.

Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9,3% στην Ισπανία, 10,9% στη Γαλλία και 8,4% στην Ιταλία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί του ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η διείσδυση των προστατευόμενων φαρμάκων (πρωτότυπα) βρίσκεται σε ποσοστό υψηλότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των εν λόγω προϊόντων.

Με τις μειώσεις τιμών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πράγματι τα φθηνότερα πρωτότυπα σκευάσματα (περίπου κατά 50%).

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα γενόσημα, οι τιμές των οποίων δεν απέχουν σημαντικά από τις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας (off patent)...

ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου