Μνημονιακή βουτιά για το ποσοστό κέρδους των Φαρμακοποιών

Στο 15,7% πέφτει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, μετά από τη συμφωνία Υπουργείου Υγείας και Τρόικα. Όλες οι λεπτομέρειες της απόφασης στο Virus. Αντιδρούν οι Φαρμακοποιοί.
Μακριά από το 17,5%, που προωθούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμφώνησαν Υπουργείο Υγείας και Τρόικα. Όπως ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης και προανήγγειλε νωρίτερα από το βήμα του 5ου Pharma & Health Conference, ο Σύμβουλος του Υπουργού, Φαρμακοποιός, Χ. Καραθάνος, το ποσοστό κέδρους των Φαρμακοποιών κλείνει στο 15,7%.
Πρόκειται για ποσοστό που αγγίζει το μνημονιακό στόχο του 15%, αλλά έως σήμερα ο κλάδος των Φαρμακοποιών χαρακτηρίζει casus belli.
Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων διαμορφώνεται για τα ΜΗΣΥΦΑ και για τα συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται στο 35% επί της χονδρικής.
Για τα υπόλοιπα:
posostokerdous
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το μέσο περιθώριο κέρδους των Φαρμακοποιών πέφτει στο 15,6% με 15,7%, μέσα από τη δυνατότητα που δίνεται στα Φαρμακεία να πωλούν και Φάρμακα Υψηλού Kόστους (ΦΥΚ), που έχουν ετήσιο τζίρο €770 εκατ. και ποσοστό κέρδους στο 3,6% .

«Στην πραγματικότητα από το 23%, αν αφαιρέσει κανείς την έκπτωση, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν στο 21%», υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή στα φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν η προσαρμογή είχε ρίξει το ποσοστό στο 19%. «Επειδή όμως ανοίγεται η πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα, στα φάρμακα υψηλού κόστους δηλαδή, στα λεγόμενα ΦΥΚ και συνυπολογιζόμενου αυτού του όγκου πωλήσεων, το ποσοστό κέρδους πλησιάζει στο 15,6% - 15,7% και υπό αυτήν την έννοια εκπληρώνεται η υποχρέωση της χώρας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει άνοιγμα σε έναν σημαντικό κύκλο εργασιών για τους φαρμακοποιούς», εκτιμάει ο κ. Βορίδης.
Τα νέα περιθώρια κέρδους θα ισχύσουν με την εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.
ΜΗΣΥΦΑ
Το ποσοστό κέρδους δεν είναι το μόνο ανοικτό ζήτημα για τα Φαρμακεία. Το Υπουργείο Υγείας αναμένει την έκθεση διεθνούς ινστιτούτου, που θα εξετάζει αν τα μέτρα που ελήφθησαν για τα ΜΗΣΥΦΑ απέδωσαν καρπούς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και ρίχνοντας τις τιμές.
Φαρμακοποιοί
Έντονη είναι η αντίδραση των Φαρμακοποιών, που καταγγέλλει την τακτική του νεου Υπουργού Υγείας να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις.
«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση. Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Θεοδοσιάδης.
«Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται :
  • Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους
  • Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
  • Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες , σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
  • Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
  • Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ.
Το ζήτημα θα τεθεί σε έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων το Σάββατο, όπου και θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου