Πτώση της αγοράς του φαρμάκου 6% σε αξίες και 1% σε όγκο καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών αγοράς φαρμάκου IMS Κωνσταντίνος Κοφινάς κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με το διευθυντή της IMS η εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη την τελευταία πενταετία έπειτα από τις αλλεπάλληλες πτώσεις των τιμών είναι στα 1,4 δις διαμορφώνοντας μία πτώση της τάξης του 34% αφού η αγορά κατήλθε από 4,5 δις στα 2,7 δις (συνταγογραφούμενα και μησυφα). Η πτώση των τιμών όμως, σχεδόν στο 50% αντισταθμίστηκε από την αύξηση του όγκου των φαρμάκων και από τις αλλαγές στο προϊοντικό μείγμα. Μάλιστα η εξουδετέρωση της πτώσης των τιμών ήταν μεγαλύτερη στα γενόσημα αφού σε αυτό βοήθησε η αύξηση του όγκου τους κατά 80%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS η διείσδυση των γενοσήμων σε όγκο στην Ελλάδα Ιταλία Πορτογαλία Ισπανία είναι 43,8% (στην Ελλάδα συγκεκριμένα είναι στο 27%) στις χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα Γαλλία Βέλγιο Γερμανία, Ολλανδία μεγάλη Βρετανία Αυστρία είναι 61,4% στις Σκανδιναβικές 49.6% και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης 63,3%.
Αντίστοιχα η διείσδυση των top 10 μορίων χωρίς πατέντα σε Ελλάδα Ιταλία Πορτογαλία Ισπανία είναι 73% (Ελλάδα 65%) στις χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα στο 92,6%, στη Σκανδιναβία στο 90,9% και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στο 89,6.
Όσον αφορά την διαστρωμάτωση της αγοράς ανά κατηγορία τιμής στα στοιχεία της IMS φαίνεται ότι τα φάρμακα που στοιχίζουν έως 20 ευρώ καταλαμβάνουν σε όγκο το 60% ενώ αυτά που καταλαμβάνουν το 10% είναι αυτά που στοιχίζουν από 50 ευρώ και πάνω.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS η καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους στα φάρμακα θα φέρει επιβάρυνση στη χώρα μας, ενώ όπως τόνισε ο κος Κοφινάς η μόνη χώρα που έχει μικρότερο ποσοστό κέρδους είναι η Πορτογαλία η οποία όμως έχει και το ¼ των φαρμακείων που υπάρχουν στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου