Ανθρωπιστική κρίση προκαλεί η αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα

Δραματική αύξηση στις συμμετοχές των ασφαλισμένων για την αγορά των φαρμάκων τους, έφερε η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τη διαφορά τιμής μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, εφόσον η διαφορά είναι μέχρι 50 ευρώ.

Το μέτρο που εφαρμόσθηκε τελικά από την περασμένη Δευτέρα, φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι ανεβάζει την μέση συμμετοχή των ασθενών, πρακτικά, στο 35 – 36% από το 31,2% που ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Το γεγονός πυροδότησε 17 Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας (Αττικής, Αχαΐας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, και το συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης), οι οποίοι επισήμαναν πως αυτή η συνεχής αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακά τους, δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. 
Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι τονίζουν ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαθλιώνει τους ασφαλισμένους, εφαρμόζοντας για πολλοστή φορά την ανάλγητη πολιτική της Τρόϊκα, αυξάνοντας συνεχώς την συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους.

Οι ασφαλισμένοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τα φάρμακα τους και αναγκάζονται να διακόψουν αυτοβούλως την θεραπεία τους και να παραβλέψουν τις οδηγίες των γιατρών τους θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. 

Τα φαρμακεία οδηγούνται σε αφανισμό, με τους ασφαλισμένους να θυσιάζουν την υγεία τους, προσπαθώντας μάταια να επιβιώσουν απέναντι στη τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η οποία προφανώς εκτελεί αποκλειστικά και μόνο τις εντολές της Τρόϊκας αδιαφορώντας για τις στοιχειωδέστερες ανάγκες για υγεία και φάρμακα του Έλληνα πολίτη».

Α.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου