2 μονάδες κάτω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και αντάλλαγμα μερίδιο αγοράς 700 εκατομ.ευρώ

Από 23% που είναι το μεικτό κέρδος των φαρμακοποιών και χωρίς τις υποχρεωτικές εκπτώσεις πέφτει τελικά στο 21%. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το υπουργείο Υγείας έπειτα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς που κράτησαν ως αργά χθες το βράδυ.

Το καθαρό κέρδος λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview κλειδώνει δύο μονάδες κάτω και διαμορφώνεται από 18% σε 16%. Ως αντίβαρο στα χαμένα εισοδήματα από την πτώση του κέρδους, έρχονται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που κατέχουν μερίδιο 700 εκατομμυρίων το οποίο είναι εκτός της φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δις για το 2014 και πλέον θα πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στα ΦΥΚ το κέρδος των φαρμακοποιών θα υπολογίζεται κλιμακωτά ενώ μεσοσταθμικά το ποσοστό θα αγγίζει το 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview σήμερα το πρωϊ, θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου όπου αναμένεται να εξετασθεί και το αίτημα των φαρμακοποιών να μην υπάρξει καμία μεταβολή στο ποσοστό κέρδους των φαρμάκων που κοστίζουν από 0 έως 50 ευρώ, κάτι όμως που δε φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες να "επιτευχθεί'.

Να σημειωθεί ότι η τροίκα ζητούσε να πέσει τρεις μονάδες το ποσοστό κέρδους, η ηγεσία του υπουργείου πίεζε για δύο ενώ οι φαρμακοποιοί ήλπιζαν από μία εώς καθόλου με τη λογική ότι όταν διαμορφωνόταν η στάση της τροίκας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα η φαρμακευτική δαπάνη ήταν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα.

Πάντως προς το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με τις οριστικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: HealthView.gr

2 σχόλια:

 1. Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ...ΜΑΛΙΣΤΑ Η "ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ΄'' ΤΟΥ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ..ΕΠΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ..ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΜΟΝΟ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟ ΕΣΠΑΣΕ
  ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ..ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ...ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ΡΑΓΙΑΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΟΥ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ.....ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ..ΨΥΧΙΑΤΡΙΖΟΥΣΑ

   Διαγραφή