Βορίδης - φαρμακοποιοί: Ζυμώσεις για το ποσοστό κέρδους - κλειδώνει στο 15,5% κατά μέσο όρο

Ζυμώσεις μέχρι τελικής πτώσεως αναφορικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είχαν στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας και εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.
Στην συνάντηση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, βρέθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ωστόσο απουσίαζε ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος.
Στην συνάντηση, υιοθετήθηκε η πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει κλιμακούμενο ποσοστό κέρδους στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία σήμερα δίνονται μόνον από τα δημόσια φαρμακεία (ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ).
Η πρόταση προβλέπει ότι τα σκευάσματα αυτά θα διατίθενται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με μικρότερο ποσοστό κέρδους από τα λοιπά σκευάσματα. Να σημειωθεί, ότι ο τζίρος των εν λόγω σκευασμάτων (ΦΥΚ) ανέρχεται ετησίως στα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ρίξει το ποσοστό κέρδους του κλάδου μεσοσταθμικά κατά 2,5%.
Ακόμη, συμφωνήθηκε οριζόντια μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό κέρδους των λοιπών φαρμάκων, ώστε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να φτάσει μεσοσταθμικά στο 15,8%.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία με φαρμακοποιούς" τόνισε νωρίτερα το πρωί ο Χαρ.  Καραθάνος σύμβουλος του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη μιλώντας στο συνέδριο Pharma & Health Conferences. "Αν ακολουθούσαμε τη μείωση του 15% που ζητούσε η τρόικα", είπε, "θα πηγαίναμε σε μικτό 9% κέρδος για το φαρμακείο. Θα έκλειναν όσα έκαναν τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ.

Αυτό που πετύχαμε, σημείωσε, είναι μια μείωση από το 23% στο 21% μικτό, και αν αφαιρέσουμε το rebate πάμε στο 19%. Σε αυτά προσθέτουμε και τα φάρμακα υψηλού κόστους που κάνουν 700 εκατομμύρια και μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακείο. Αυτό που θα χάσει το ιδιωτικό φαρμακεία ισοφαρίζεται, εφόσον πάρει το 10% από τις πωλήσεις στα ακριβά φάρμακα. Κατεβάσαμε στο 5% μέσο όρο το κέρδος από αυτά τα φάρμακα και έτσι βγαίνει ένα 15,7% μείωση συνολικά, που ικανοποιεί την τρόικα" τόνισε ο κ. Καραθάνος.

Εν τω μεταξύ στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους, ενώ αυτή την ώρα, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου