Κ.Καρύσης: Τρεις τηλεοπτικές αστοχίες

 Σε πρόσφατη  τηλεοπτική παρουσία  γνωστού ειδικευμένου  ιατρού , με την ευκαιρία συζήτησης για  θέμα που  προβλημάτισε  αυτές τις μέρες, ακούστηκαν ανακρίβειες μεγάλου βεληνεκούς, που νιώθω την ανάγκη να βοηθήσω να αποκατασταθούν, για να γνωρίζουμε τα ορθά που τυχαίνει να είναι και  τα αυτονόητα.

1/.Oι Παιδίατροι, άσχετα αν απασχολούμαστε στον κρατικό ή ιδιωτικό τομέα, εξετάζουμε παιδιά έως 16 χρόνων και όχι 14, όπως ακούστηκε από τον ειδικευμένο ιατρό -άλλης ειδικότητας.Το όριο των 16 χρόνων καθορίστηκε προ 3ετίας με  την υπουργική απόφαση  Αρ.Πρωτ.Υ7α/Γ.Π.οικ.14566/7-2-2011. Πληκτρολογήστε στο  Google 4ΑΛΞΘ-Ξ  και θα τη βρείτε. Η υπουργική   αυτή απόφαση  γνωστοποιήθηκε  ξανά, προ έτους,  σε όλο τον κόσμο από τον  ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ, από τη Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ( Αρ.Πρωτ.:οικ.6582/12-2-2013).  Να σημειωθεί, εδώ, ότι σε άλλες χώρες έχουν υψηλότερο ηλικιακό όριο παιδιών που εξετάζονται από Παιδίατρο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

2/.Ακούστηκε η φράση « Έχουμε πληθώρα Εξειδικευμένων (sic)  Ιατρών». Aυτό είναι ανακριβές. Το ακριβές είναι ότι η χώρα μας, πράγματι, έχει πληθώρα ειδικευμένων Ιατρών (Παθολόγοι, Παιδίατροι, Καρδιολόγοι, Οφθαλμίατροι κοκ). Αυτοί ΔΕΝ λέγονται Εξειδικευμένοι, όπως  κακώς ειπώθηκε από τον ίδιο ιατρό, αλλά Ειδικευμένοι. Είναι δηλαδή ό,τι κι αυτός!
Οι Παιδίατροι  για παράδειγμα, εξ ορισμού  ειδικευμένοι ιατροί μετά την 4ετή τους ειδίκευση, εκτιμάται ότι είμαστε ~4.000 σε όλη τη χώρα. Οι 700 εργάζονται στο ΕΣΥ και τα Πανεπιστήμια και οι 3.300 είμαστε Αυτοαπασχολούμενοι, κατά το κοινώς λεγόμενο Ελευθεροεπαγγελματίες. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (~1.200 Παιδίατροι) εργαζόμαστε στην Αττική και πρόσφατα η επαγγελματική μας Ένωση  συμπλήρωσε ένα χρόνο παραγωγικής ζωής. ΔΕΝ μπορεί να μην γνωρίζει τουλάχιστον έναν από αυτούς, ο κύριος συνάδελφος!!! ΟΛΟΙ οι προαναφερθέντες, λοιπόν, είναι ειδικευμένοι,τελεία και παύλα.

3/. Αναγνωρισμένοι  ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ από την ελληνική νομοθεσία είναι μόνον  οι Εντατικολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Νεογνολόγοι και Κλινικοί Μικροβιολόγοι. Αυτά, για τους λάτρεις της παραδοσιακής έντυπης ενημέρωσης, πέραν της αναζητήσεως στα διάφορα νομοθετήματα, έχουν γραφτεί στο περιοδικό «Ενημέρωση» του ΙΣΑ από το 1998! (Τεύχος 137,σελίδα 24).Τέλος, μετά από  30ετή απραξία των υπευθύνων-ας μην τους ονοματίσω ,ούτε αυτούς- αναμένεται να αναγνωρισθούν ακόμη 10-καταρχήν- εξειδικεύσεις.

Σας κουράζω, αλλά πρέπει, τουλάχιστον τα απλά,  να λέγονται  με το όνομά τους και μετά λόγου γνώσεως. ΔΕΝ είναι δυνατό να βγαίνει ο καθένας, ειδικά μάλιστα, αν είναι τιτλούχος-και αναγνωρίσιμος κατά την τρέχουσα ορολογία-και  να λέει ό,τι τύχει! Το δυστύχημα είναι, ότι υποτροπιάζει κατά συρροή. Eυχαριστώ για τη φιλοξενία.

Κωνσταντίνος Καρύδης
Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

KKarydis@otenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ...ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ?ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ[ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ-ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ]ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΧΙΛΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΗ,ΕΜΜΟΝΕΣ,ΑΣΚΟΠΑ ΕΞΟΔΑ.... ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΙΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ....ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ [ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ]? ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ....ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΙΖΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή