Έρχεται το νέο πλαφόν στα φάρμακα! Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος τρόπος συνταγογράφησης τον οποίο θα ακολουθούν οι γιατροί μετά την κατάρριψη του προηγούμενου συστήματος από τα δικαστήρια (ΣτΕ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – IATROPEDIA

Νέους περιορισμούς θα πρέπει να ακολουθούν και πάλι οι γιατροί για να χορηγούν τα φάρμακά τους στους ασθενείς καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την κατάργηση του προηγούμενου πλαφόν φέρνει νέο σύστημα.

Ειδικότερα μέσα στην εβδομάδα θα γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του πλαφόν που θα στηρίζεται σε έναν συνδυασμό του αριθμούν των ασθενών που θα έχει κάθε γιατρός με τον μέσο όρο ανά πάθηση και ειδικότητα.
Οι γιατροί δηλαδή δε θα μπορούν να συνταγογραφούν πάνω από τον μέσο όρο που υπάρχει για κάθε ειδικότητα.

Κατά τα άλλα ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις κατηγορίες του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ότι αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στους ασθενείς για την αγορά φαρμάκων, σημείωσε ότι δεν αύξησε τη συμμετοχή απλά διαφοροποίησε τον υπολογισμό της αποζημίωσης για κάθε σκεύασμα.

Άλλωστε οι ασθενείς πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου φαρμάκου και τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι η κοινωνική ασφάλιση αποζημιώνει φάρμακα που βρίσκονται κοντά στην τιμή των γενοσήμων.

Ο κ.Γεωργιάδης πάντως απέφυγε να εξακοντίσει κατηγορίες εναντίον του Μάριου Σαλμά ο οποίος καταφέρθηκε με σκληρά λόγια εναντίον του για τη φαρμακευτική πολιτική. Γεγονός που αποδίδεται και στο έντονο κλίμα ανασχηματισμού που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι επίκειται ανασχηματισμός.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι πιθανότατα από σήμερα κάθε συνταγή που θα εκδίδεται θα περιλαμβάνει και όλα τα αντίγραφα φάρμακα ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια άλλα σκευάσματα είναι διαθέσιμα και ποια είναι η συμμετοχή για κάθε ένα από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου