Όλα (τα οικονομικά) βαίνουν καλώς για την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ...

Ουδέν πρόβλημα διαβλέπει η διοίκηση του ΕΘνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σχετικά με τα οικονομικά του Οργανισμού, ακόμη και σχετικά με τα οικονομικά των... νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας!

Την στιγμή κατά την οποία ακόμη και ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο σκέλος των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ "ξεκαθαρίζει" την Δευτέρα 23 Ιουνίου την κατάσταση με μία "αναλυτική" ανακοίνωση:

"Ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς νέα ελλείμματα.

Η πραγματικότητα για τα οικονομικά του Οργανισμού είναι :

Οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των ταμείων ύψους, 150 εκ. ευρώ, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δις. ευρώ. Από αυτά τα 733 εκ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Από το συνολικό ποσό επίσης δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκ. ευρώ.

Οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι λιγότερες από 100 εκ. ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.
Οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβεια τους , ανέρχονται σε 4,8 δις. ευρώ και είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές).

Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού στους ασφαλισμένους του".

1 σχόλιο:

  1. ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΤΟΥ 2011 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ...ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ..ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ[ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΡΕΖΙΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΣ--ΧΑ ,ΧΑ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή