Επίσημη πρώτη συνάντηση Βορίδη - ΠΙΣ σήμερα: θα κριθεί το στίγμα της πολιτικής του υπουργού

Με προσδοκίες για μία καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ της ιατρικής κοινότητας και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Υγείας, η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Υγείας κ. Μάκης Βορίδη και των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Και είναι γεγονός, ότι η έκβαση της συνάντησης θα δείξει κατά πόσο ο κ. Βορίδης, θα ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ή θα ακολουθήσει την δική του γραμμή, προσεγγίζοντας περισσότερο και με μεγαλύτερο αίσθημα...συμμαχίας τους υγειονομικούς φορείς. Πάντως αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το τι γραμμή θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός στο πολύπαθο υπουργείο που ανέλαβε, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι δεν θα συγκρουστεί κατά μέτωπον με τους φορείς όπως έκανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ήδη η χθεσινή δήλωση αναφορικά με τα κριτήρια αξιολόγησης όπου τόνισε ότι τάσσεται μεν υπέρ της αξιολόγησης, αλλά είναι πρόθυμος να συζητήσει τα κριτήρια και τις λεπτομέρειες, δείχνει αν μη τι άλλο, μία διαλλακτικότητα. Το χαρακτηριστικό αυτό, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για έναν τομέα, ο οποίος επλήγη βαθύτατα από τις μνημονιακές πολιτικές τις οποίες εφάρμοσε κατά γράμμα και μέχρι κεραίας ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι γιατροί στην σημερινή πρώτη τους συνάντηση με τον νέο ένοικο της οδού Αριστοτέλους, προσέρχονται με αγωνία αλλά ταυτόχρονα και ελπίδα ότι τα αιτήματά τους, μπορεί να εισακουστούν αυτήν την φορά και ότι επιτέλους ο γιατρός αλλά κυρίως ο ασθενής, θα τοποθετηθούν στην «καρδιά» του υγειονομικού ζητήματος. Επιπλέον, προσέρχονται με την πεποίθηση πως τουλάχιστον ο νέος υπουργός Υγείας, θα σεβαστεί το ιατρικό σώμα.
Τα αιτήματα που θα θέσουν στην πρώτη συνάντηση είναι:
Το ΠΕΔΥ και η λειτουργία του. Φυσικά το πρώτο θέμα που θα κυριαρχήσει στην συζήτηση είναι ο νέος φορέας της ΠΦΥ καθώς η τεράστια βιασύνη για την δημιουργία του φορέα, άφησε ακάλυπτους τους ασθενείς, αφού από το ΠΕΔΥ λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και πολλές μονάδες δεν λειτουργούν.
- Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος του ΠΙΣ κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά έχει μεγάλες ανάγκες. Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι μία εποχή πολύ πιο απαιτητική και αντί να είναι σε ετοιμότητα, το ΠΕΔΥ παραπαίει σε βάρος του ασθενή.
- Η συνταγογράφηση και το πλαφόν των επισκέψεων θα κυριαρχήσει επίσης ιδιαίτερα. Μάλιστα η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά σχολιάζοντας το θέμα των υπερβάσεων που πραγματοποίησαν 128 συμβεβλημένοι γιατροί μετά από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε στο on Med, ότι για το ζήτημα αυτό, φέρνει ακεραία την ευθύνη τόσο ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και και πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Αυτό που συμβαίνει είναι πράγματι τραγικό, τονίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ, προσθέτοντας, ότι εμείς από την αρχή είχαμε προτείνει την δημιουργία κάρτας νοσηλείας προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στο σύστημα. Πρόκειται για μία πρόταση την οποία έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό η κυρία Ανεμοδουρά όπως αναφέρει. Ένα άλλο ζήτημα που θα τεθεί επίσης είναι κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
- Ένα ζήτημα που θα θέσουν τέλος οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, είναι αυτό των εφημεριών των νοσοκομείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Ανεμοδουρά, θα θέσουμε και θα αποδείξουμε στον υπουργό Υγείας, το πόσο εγκληματικό είναι το σχέδιο για εφημερία 4 νοσηλευτηρίων στην Αττική σε καθημερινή βάση τα οποία στην συνέχεια θα διοχετεύουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Αντιλαμβάνεστε το πόσο τρομακτικό είναι αυτό, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους συγγενείς τους, αναφέρει η πρόεδρος του ΙΣΠ.
- Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, οι γιατροί θα θέσουν το ζήτημα της πληρωμής των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τα έτη 2010, 2011, 2012 (ληξιπρόθεσμα), 4 μήνες από το 2013 ενώ την τρέχουσα χρονιά έχει πληρωθεί μόνο ο Ιανουάριος του 2014. Ήδη πολλοί εργαστηριακοί γιατροί έχουν κλείσει τα εργαστήριά τρους πηγαίνοντας στο ΠΕΔΥ, σημειώνει η κυρία Ανεμοδουρά και μην αντέχοντας βέβαια να πληρώνουν το clawback και το rebate.
Εν κατακλείδι, αναφέρει η κυρία Ανεμοδουρά, στην σημερινή μας συνάντηση πάμε με την ελπίδα ότι ο κ. Βορίδης έχει την λογική να αφουγκραστεί την αγωνία μας, να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τελικά να καταστήσει το δημόσιο νοσοκομείο βατό στον ασθενή, είτε έλληνα είτε μετανάστη, είτε ασφαλισμένο, είτε ανασφάλιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου