Ετοιμάζεται ΥΑ για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Γράφει η Αγγελική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Ολοταχώς προχωράει το Υπουργείο Υγείας με την κάλυψη, μέσω του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών, όπως ανακοίνωσε ο Μ. Βορίδης.

Προτεραιότητα αποτελεί και για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, όπως τόνισε στο συνέδριο Athens Health Forum, ο Μάκης Βορίδης. 

Όπως τόνισε, έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει μια αλλαγή στο καταστατικό του ΕΟΠΥΥ, που θα επιτρέψει την κάλυψη και της παροχής φαρμάκων στους συμπολίτες μας που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Έχει προηγηθεί η υπογραφή ΚΥΑ, από τον Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία επιτρέπεται η νοσηλεία των ανασφαλίστων στο ΕΣΥ.

Ο νέος Υπουργός Υγείας επανέλαβε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία που θα προχωρήσουμε με ορθολογικό τρόπο και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων. 

«Δεν εμμένουμε στην περαιτέρω μείωση των δαπανών, αλλά δίνεται έμφαση στην ανταποδοτικότητα. Τα απόλυτα μεγέθη του προϋπολογισμού, βέβαια, είναι δεδομένα», ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης και επανέλαβε πως θα επιδιώξει μια ανακατανομή πόρων, εντός του ισχύοντος κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας. 

«Δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθεί περισσότερο η φαρμακευτική δαπάνη», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, χωρίς τη συμπίεση της, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. 

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κοινωνικού προϋπολογισμού, διαμορφώνεται μια τάση που θέλει χωρίς να αμφισβητούμε τις κεντρικές στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε στην Υγεία», σημείωσε.

Τη θέση πως οι οριζόντιες μειώσεις στα φάρμακα είναι λάθος κατεύθυνση επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρης από το βήμα του Συνεδρίου, ενώ ο επικριτικός των μέχρι σήμερα επιλογών, κυρίως στον τομέα της Υγείας και του Φαρμα΄κου, ήταν για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
«Έχουμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ποινικοποιήσει την ασθένεια των πολιτών», υποστήριξε ο Κ. Φρουζής, υπογραμμίζοντας ότι με τα χαράτσια το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να πυροβολούμε τα πόδια μας.

«Πρέπει να πούμε ποιο είναι το όριο της δαπάνης της Υγείας. Βρισκόμαστε στο 4,5% όταν ο μ.ο. της Ευρώπης είναι πάνω από 7% και όταν Τρόικα βάζει ταβάνι τα 2,7 δισ.», υπογράμμισε.
«Το μέτρο του claw back ξεφεύγει της λογικής», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ,
 Δ. Δέμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου