Εμπλοκή στην υγεία - σε επισχέσεις και οι Κλινικές

Το «πανηγύρι» των επισχέσεων ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και πάλι στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δημιουργηθεί εμπλοκή για ακόμη μία φορά στους ασφαλισμένους.

Φυσικά τα εργαστήρια (κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) και οι Ιδιωτικές Κλινικές που μπαίνουν και αυτές στον «χορό» από την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαίου, ενώ τα εργαστήρια από την Δευτέρα 12 Μαίου, είναι ίσως οι μόνοι που δεν ευθύνονται όπως και οι ασθενείς, καθώς ο βασικός υπαίτιος της κατάστασης δεν είναι άλλος από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επιμένει τόσο για την καταβολή του clawback όσο και για τον προϋπολογισμό- τον οποίο γιατροί και εργαστήρια χαρακτηρίζουν αυτοκτονικό.

Και όταν ο κλάδος λέει προϋπολογισμό στα όρια της αυτοκτονίας, αυτό που εννοεί πολύ απλά, είναι ότι ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ ο εν λόγω κωδικός αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν στις Ιδιωτικές Κλινικές και τα 45 εκατ. ευρώ τις Νευροψυχιατρικές κλινικές. Ήδη όμως τους 4 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο προϋπολογισμός έφθασε τα 45 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για να σκάσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Με τις επισχέσεις αυτό που θα συμβεί, είναι να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, τόσο τα εργαστήρια όσο και οι Κλινικές παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυκτικό περιβάλλον με την έλλειψη ρευστότητας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, την περασμένη Τρίτη, πρότεινε "να χορηγηθεί κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ απο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί κατά 200 εκατ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη", ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς να σταθούν ως συνεργάτες στον αγώνα του ΠΙΣ και των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας. "Κατανοούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουμε όμως ότι με την συμπαράταξη όλων των πολιτών θα διεκδικήσουμε εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, που δεν τους περιθωριοποιεί και δεν τους εξαθλιώνει", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΙΣ όσο και των εργαστηρίων, κατήγγειλαν ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την δημόσια υγεία. Ειδικότερα, όπως τονίστηκε, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις τρέχει με άνω των 50 εκατ. ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να κινδυνεύει να εξαντληθεί.

Ο πρόεδρος τους ΠΑΣΙΔΙΚ Γ. Βουγιούκας στην ίδια συνέντευξη τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014 στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ", ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με τον νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40% - 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει".

Αναλυτικά, όλα τα ταμεία οφείλουν στα εργαστήρια, τους τελευταίους 4 μήνες του 2011, υπάρχουν οφειλές ταμείων και από το 2010 ακόμη, όπως το ΤΣΑΥ που δεν έχει πληρώσει από τις αρχές του 2010, ο Οίκος του Ναύτου από τον 60 του 2011, ενώ όσα ταμεία εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 οφείλουν τις δαπάνες τους έως την ημέρα εισόδου τους στον ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με τις Ιδιωτικές Κλινικές, οι οφειλές των ληξιπροθέσμων (2007-2011) ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ, υπάρχει οφειλή 10% από το 2012, 10% του 8μηνου του 2013, έχει πληρωθεί το τελευταίο 4μηνο του 2013, ενώ για το 2014, πληρώθηκε μόνο ο Ιανουάριος. Το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι αναμένεται πληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα για τον μήνα Φεβρουάριο. Κάθε μήνα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο των Κλινικών, ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου