Αποδέκτης εξωδίκου και ο Μπέζας

  1. Έξωδικη διαμαρτυρία επίδωσε στον Υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) για την επιβολή 8ωρου στους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Τι απαντάει το Υπουργείο Υγείας.
  2. Μονομερή χαρακτηρίζει η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ την απόφαση του Υφυπουργού Υγείας για επιβάλλει 8ωρο ωράριο εργασίας στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, καθώς δεν διαθέτει εξουσιοδότηση του νόμου και παραβαίνει «κάθε λογικής και πρακτικής που εφαρμόζεται έως τώρα».
  3. Όπως αναφέρουν, στο εξώδικο που απέστειλαν (επισυνάπτεται) με εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μπέζας επιβάλλει την 8ωρη υποχρεωτική συνεχόμενη εργασία σε ειδικευμένους Ιατρούς, προερχομένους από τις πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ.
  4. «Το εν λόγω διοικητικό μέτρο της επιβολής 8ωρης υποχρεωτικής συνεχόμενης εργασίας, για το οποίο ουδεμία αναφορά γίνεται σε κείμενη νομοθετική διάταξη στην Εγκύκλιό σας, δεν έχει κανένα προηγούμενο αντίστοιχης εφαρμογής έως τώρα αλλά και ουδεμία επιστημονική λογική, ενώ, πέραν όλων των άλλων παρενεργειών, εγκυμονεί και απρόβλεπτους κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της σημαντικής σωματικής ή/και πνευματικής κόπωσης και έντασης, που συνεπάγεται η ως άνω πολύωρη συνεχόμενη εργασία», αναφέρεται στην εξώδικη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας.
  5. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, στο ΕΣΥ το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωϊνό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Παράλληλα, οι Ιατροί του Ε.Σ.Υ. δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία επί 7 ώρες, αλλά για 4 με 5 πολύ, με την βοήθεια Γραμματέων και Νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αρκετές φορές επικουρούνται από ειδικευόμενους Ιατρούς ή αντικαθίστανται από ειδικευόμενους Ιατρούς. 
  6. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση των Ιατρών μελών της, σε σχέση με τους συναδέλφους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., ως προς το ωράριο και υπογραμμίζει πως η ανάγκη μείωσης του ημερήσιου χρόνου εργασίας των Ιατρών του Π.Ε.Δ.Υ., «όπως και η αξιούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, με την τήρηση συγκεκριμένων όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, αποβλέπουν πρωτίστως στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων Ιατρών μελών μας, των οποίων η ηλικία κυμαίνεται από 45-65 ετών, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας αυτών αλλά και στη διαφύλαξη του επιπέδου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο ευρύτερο κοινό, περιορίζοντας τις δυσλειτουργίες στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζουν.
  7. Η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ζητάει από τον Υφυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση του και να προσαρμόσει στα πρέποντα το ωράριο των γιατρών στο ΠΕΔΥ, διαφορετικά θα κινηθούν νομικά.
  8. Η απάντηση της Αριστοτέλους
  9. Ούτε βήμα πίσων δεν φαίνεται να κάνει ο Αντώνης Μπέζας, αφού με ανακοίνωση του το Υπουργείο ξεκαθαρίζει πως το ωράριο των γιατρών, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξη τους στον κλάδο ιατρών-οδοντιάτρων ΕΣΥ, θα παραμείνει 8ωρο.
  10. «Οι ειδικευμένοι ιατροί - οδοντίατροι που προέρχονται από τις πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι με βάση το ν.4238/2014 εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), εργάζονται ως ιατροί - οδοντίατροι ΠΕ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 
  11. Κατά συνέπεια, το ωράριο εργασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στον κλάδο ιατρών - οδοντιάτρων ΕΣΥ, είναι το οκτάωρο με βάση όσα ισχύουν και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι μετά την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς εργασίας με τους ιατρούς – οδοντιάτρους του ΕΣΥ, που είναι το επτάωρο.
  12. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες (έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Αξιολόγησης σε κάθε ΔΥΠΕ της χώρας και έχει εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος) και επιδίωξή μας είναι η κατάταξή των ιατρών - οδοντιάτρων στον κλάδο ΕΣΥ να γίνει συντομότερα από τη προβλεπόμενη στο νόμο προθεσμία, που είναι οι οκτώ μήνες μετά την αίτησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου