13 05 14 Δηλώσεις μετά τη 2η συνάντηση του Υπουργού Υγείας, με εκπροσώπους του ΠΙΣ, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.

Γραφείο Τύπου Υπουργού                                                                
Αθήνα, 13 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Υφυπουργού, κ. Αντώνη Μπέζα και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ.Δημήτρη Κοντού, είχε σήμερα ευρεία συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.
Μετά το πέρας της συνάντησης  έγιναν οι εξής δηλώσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης: Κάναμε τη δεύτερη συνάντηση. Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε  αποτέλεσμα σήμερα, καθόσον οι πάροχοι επέμειναν στο αίτημά τους για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Το μόνο το οποίο είναι εφικτό και το αναγνωρίζουμε, είναι να συζητήσουμε το μέτρο που αναλογεί στη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εντός –το τονίζω- του υφισταμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να κάνουν τροποποίηση ως προς αυτό το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί στη συνέχεια.

Οι υπόλοιπες προτάσεις μας είναι ίδιες με χθες. Για το κομμάτι των ληξιπροθέσμων συμφωνήσαμε να κάνουμε και μια ταχύτερη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παρακολουθούμε τη ροή της αποπληρωμής, ανά εβδομάδα ει δυνατόν και ανά ταμείο, γιατί και η δική μας πολιτική βούληση είναι να πληρωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι έχουμε το τελευταίο ραντεβού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το κράτος, το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. Ήδη είμαστε εξαιρετικά υπερήμεροι ως προς τους ασφαλισμένους μας από τους οποίους ζητώ και προσωπικά συγνώμη για την ταλαιπωρία.
Εάν η απόφαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι η επίσχεση και αυτή είναι η οριστική τους θέση, ο ΕΟΠΥΥ αύριο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου θα πρέπει πια ο κάθε πάροχος να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που ετοιμάζεται να προτείνει ο ΕΟΠΥΥ βάσει των όρων που είπαμε και χθες ή αλλιώς θεωρούμε ότι έχουν καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση, αφού πλέον έχουν παύσει να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των νέων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους παρόχους επιθυμούν να είναι συμβεβλημένοι με αυτόν.
Θα ενημερώσουμε μέχρι αύριο το βράδυ όλους τους ασφαλισμένους μας μέσα από το site του ΕΟΠΥΥ και με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας ποιοι εκ των παρόχων παραμένουν συμβεβλημένοι και ποιοι όχι. Όσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της συμβάσεως δια της επισχέσεως, θέλω να τους παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας.
Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αυτή η λύση που μόλις ανέφερα, πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Προτιμούμε την πολιτισμένη συνεννόηση και θέλω σε αυτό να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γιατί έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο και κυρίως γιατί ανέλαβε ο ΠΙΣ να μας παραδώσει τις κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες τις οποίες θα ακολουθεί από εδώ και μπρος ο ΕΟΠΥΥ και τις οποίες θα αποζημιώνει, αυτές και μόνο αυτές. Θα μας δοθούν με ευθύνη του ΠΙΣ.
Θέλουμε να δηλώσουμε προς τους ασφαλισμένους μας ότι αύριο θα είναι, όπως και να έχει, η τελευταία ημέρα της ταλαιπωρίας. Για άλλη μια φορά να τους ζητήσω συγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή αλλαγών. Πιστεύω ότι με πνεύμα καλής συνεργασίας και συνεννόησης θα πάμε μπροστά.
Επίσης, θέλω να πω για την πληρωμή του μηνός Φεβρουαρίου, που είναι ο μόνος μήνας που εκκρεμεί ως προς τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ -γιατί όσα ακούγονται περί χρωστούμενων προηγουμένων μηνών, αφορούν στο clawback του 2013 και άρα δεν υπάρχουν χρέη από εκεί- μπορούμε να την κάνουμε μόνο με όσους δεσμευτούν ότι θα υπογράψουν άμεσα σύμβαση με ελεγκτικές εταιρείες, όπως προβλέπει ο νόμος. Και βεβαίως αυτό θα γίνει μόνο σε όσους συνεχίσουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν για αυτά που τους χρωστάμε για το πρώτο πεντάμηνο, με τη λήξη του εξαμήνου, τον καταλογισμό του μηνιαίου clawback και την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών.
Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση και αύριο θα βρεθεί οριστική λύση. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους θέλουν να παραμείνουν συμβεβλημένοι μαζί του.
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, χθες είπατε ότι θα τους δίνατε τις συμβάσεις, θα τις μελετούσαν, που θα καταλήγατε συγκεκριμένα, θα είχαν το δικαίωμα να μην εκτελούν συνταγές αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν, όλα αυτά τα συζητήσατε;
Άδωνις Γεωργιάδης: Όλο το σχέδιο του νέου τύπου συμβάσεως που αφορά στην κατανομή του 80% του προϋπολογισμού σε πλαφόν ανά πάροχο, της δημιουργίας μιας επιπλέον ζώνης 20% που θα υφίσταται rebate και της δημιουργίας της δυνατότητας για την τελευταία εβδομάδα να εκτελεί ή όχι ο συμβεβλημένος ή να στέλνει τον ασφαλισμένο σε άλλο πάροχο που δεν έχει καλύψει το πλαφόν του –μόνο για την τελευταία, εννοείται, εβδομάδα του κάθε μηνός- αυτές οι γενικές αρχές έχουν δοθεί στους εκπροσώπους των παρόχων και γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Ούτε για αυτό υπάρχει συμφωνία;
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι θέσεις που σας προανέφερα, αφορούν αποδοχή δικών του αιτημάτων από τη δική μας πλευρά. Στην πραγματικότητα το Υπουργείο Υγείας έχει δεχθεί όσα μπορούσαμε να δεχθούμε από τα δίκαια και λογικά του αιτήματα αλλά δε μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω ως προς τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και δεν αλλάζει. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν την Κυβέρνηση για αλλαγή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ λόγω των επικειμένων εκλογών, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή στα 300 εκατομμύρια;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο προϋπολογισμός είναι γνωστός σε όλους.
Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ΠΕΔΥ και τις έξτρα δαπάνες;
Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να υπολογιστεί αν δούμε τι ποσό εξετάσεων έκαναν τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ το πρώτο τετράμηνο του 2013 και αυτό να καταλογιστεί ως δική μας ευθύνη -του ΕΟΠΥΥ ή του κράτους ή του Υπουργού αν θέλετε- για το 2014 λόγω της μεταρρύθμισης και αυτό το κομμάτι να μπορεί να τροποποιηθεί. Αλλά αυτό είναι ένα κλάσμα αυτών που διεκδικούν. Δεν είναι αυτά τα ποσά τα οποία ακούτε.
Μιχάλης Βλασταράκος (Πρόεδρος Π.Ι.Σ): Έγινε και η σημερινή μας συνάντηση μέσα σε ένα ήπιο κλίμα. Κλίμα διαλόγου και από την πλευρά μου μετέφερα τις προτάσεις των παρόχων υγείας προς το Υπουργείο Υγείας με την παρουσία των Προέδρων των εκπροσώπων όλων των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.
Μεταφέραμε στον Υπουργό τις θέσεις μας, οι οποίες θεωρούν ως κυρίαρχο ζήτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, θεωρώντας ότι το κονδύλιο των 328 εκατομμυρίων ευρώ υπολείπεται από το κονδύλιο που χρειάζεται για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση το ζητάμε,. Βέβαια ο Υπουργός Υγείας είναι υποχρεωμένος, όπως το δήλωσε, να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ή να τροποποιήσει, όπως είπε, σε ορισμένα σημεία την αναπλήρωση της έλλειψης εργαστηρίων στο ΠΕΔΥ στον προϋπολογισμό. Είναι θέμα το οποίο αφορά στον Υπουργό Οικονομικών, όπως καταλαβαίνετε, και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω, ως πρόεδρος του Πανελληνίου, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να το δει πολύ καλά η κυβέρνηση, έξω από οποιεσδήποτε εκλογικές διαδικασίες. Δεν το συνδέω και εύχομαι να μην συνδεθεί από κανέναν το θέμα με τις εκλογικές διαδικασίες. Η αγωνία των παρόχων αυτή τη στιγμή εκφράζεται για να είναι βιώσιμοι, να μπορούν να λειτουργήσουν αλλά και ο ασφαλισμένος πολίτης να έχει την περίθαλψη που έχει ανάγκη.
Ως προς τα άλλα ζητήματα τα οποία θέσαμε στον Υπουργό τόσο για τα πρωτόκολλα, τόσο για την εκτέλεση των παραπεμπτικών, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που όλα αναφέρθηκαν, Ο Υπουργός έδωσε και θα δώσει όλες τις κατευθύνσεις και εγγυημένες προτάσεις, τις οποίες θα δούμε με προσοχή. 
Θα συγκαλέσω και Πανελλήνια Επιτροπή σήμερα το βράδυ, αύριο το πρωί, για να έχω τις τελικές αποφάσεις μέσα και από τις προτάσεις του Υπουργείου ώστε, στις 12 το μεσημέρι μαζί με όλους τους παρόχους να δώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις στον  κ. Υπουργό.
Πιστεύω ότι πρέπει η συνεργασία σαν Πανελλήνιος  -και το δηλώνω- ασχέτως αποτελέσματος θα πρέπει να συνεχιστεί με το Υπουργείο Υγείας. Αυτός είναι και ο θεσμικός ρόλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Να σέβεται τις αποφάσεις των παρόχων υγείας, να σέβεται οποιεσδήποτε ενέργειές του, να προσπαθεί να αμβλύνει διαφορές και να πάμε σε κάποιες λύσεις οι οποίες δεν είναι επώδυνες για κανέναν.
Δημοσιογράφος: Οι συναντήσεις πέφτουν στο κενό; Οι δύο ημέρες συναντήσεων, ουσιαστικά, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα..;
Μιχάλης Βλασταράκος: Δεν έπεσαν. Τίποτα δεν πέφτει στο κενό.
Δημοσιογράφος: Σας λέει αυτός είναι ο προϋπολογισμός…
Μιχάλης Βλασταράκος: Να ξέρετε μέσα από τις διαπραγματεύσεις πάντοτε υπάρχουν βήματα προόδου για σημεία σκοτεινά τα οποία δεν είχαν ειδωθεί. Πάντοτε υπάρχουν λύσεις προόδου και σήμερα, ακόμη είδα. Δεν είναι τώρα αυτής της στιγμής για να το πω, γιατί υπάρχουν σκοτεινά σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση  και δεν μπορούσαν μία-δύο ώρες να διευκρινιστούν. Για αυτό και οι συναντήσεις μας είναι πολύωρες, να διευκρινίσουμε, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όλοι να γνωρίζουν την πάσα αλήθεια και με το χέρι στην καρδιά ο καθένας να πράξει αυτά που…
Δημοσιογράφος: Τελικά με τις γενικές αρχές συμφωνείτε; Σας καλύπτουν;
Μιχάλης Βλασταράκος: Σε ένα ποσοστό είναι μέσα στις προτάσεις τις οποίες έχουμε κάνει. Απομένει να δούμε και κάποια άλλα ζητήματα και αν ο υπουργός είναι ανοιχτός στα ζητήματά μας, να συνεργαστούμε.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή συμφωνείτε.
Μιχάλης Βλασταράκος: Συμφωνούμε σε αρκετά, ώστε να υπάρχει ένας προϋπολογισμός ο οποίος από την πλευρά μας είναι υπό αίρεση. Με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, για τρόπους να σταματήσει, όπου υπάρχει, η υπερβολική ζήτηση υπηρεσιών, για άλλες δράσεις ελέγχου και παρακολούθησης όλων των διαγνωστικών εξετάσεων, είμαστε σύμφωνοι.
Γιώργος Βουγιούκας (Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ): Συμφωνούμε με αρκετά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχουμε αρκετές αντιρρήσεις. Η πρώτη είναι ότι στον προϋπολογισμό εμείς τους ζητάμε να βάλουν κάποια χρήματα για τις εξετάσεις τις οποίες έχουμε παράσχει στους ασφαλισμένους λόγω μη λειτουργίας των δημοσίων δομών. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι επιθυμούμε οποιαδήποτε εξέταση εκτελείται, να πληρώνεται, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε εργαζόμενου. Στις κατευθυντήριες γραμμές δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Πράγματι, έπρεπε να είχαν μπει εδώ και πάρα πολύ καιρό και το επιθυμούσαμε και εμείς και παροτρύναμε το Υπουργείο να τις βάλει. Το τέταρτο είναι τα ληξιπρόθεσμα, για τα οποία έχουμε πάρει πολλές φορές υποσχέσεις ότι θα έχουν εξοφληθεί και ακόμα και σήμερα μας χρωστάνε χρήματα από το 2007. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά όλα πρέπει να τα μεταφέρουμε στα μέλη μας, διότι ο Υπουργός έβαλε και μία άλλη παράμετρο. Ότι όποιος δεν αποδεχτεί αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα, θα του διακοπεί η σύμβαση και θα συνεχίσει με όσους παρόχους αποδέχονται αυτές τις προτάσεις. Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να ενημερωθούν τα μέλη μας για αυτή την εξέλιξη. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει άμεσα ένα δελτίο τύπου για να κοινοποιήσει αυτές τις θέσεις. Εμείς πρέπει να διαβουλευτούμε με τα συλλογικά μας όργανα και αύριο, στις 12, είμαστε εδώ για να δώσουμε την τελική μας απάντηση.
Δημοσιογράφος: ‘Αρα, κ. Βουγιούκα, με αυτό που λέτε  ότι θέλετε κάθε εξέταση να πληρώνεται σημαίνει ότι δεν αποδέχεστε το πλαφόν.
Γιώργος Βουγιούκας: Το πλαφόν έτσι όπως τουλάχιστον, σε γενικές γραμμές, μας το έχει παρουσιάσει ο Υπουργός για εμάς δεν είναι αποδεκτό. Θεωρούμε ότι όπως ισχύει παγκόσμιος νόμος σε όλο τον πλανήτη ότι όποιος εργάζεται, πρέπει να αμείβεται και ότι όποιος παρέχει υπηρεσίες, πρέπει να αποζημιώνεται, αλλιώς αυτός ονομάζεται σκλάβος, έτσι θεωρούμε και εμείς ότι πρέπει την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουμε, να τις αποζημιωνόμαστε.
Δημοσιογράφος: Ο Υπουργός είπε ότι δεν θα αλλάξει ο προϋπολογισμός. Είναι ξεκάθαρος σε αυτό ο Υπουργός.
Γιώργος Βουγιούκας: (Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ): Ο Υπουργός δεν είπε αυτό, είπε ότι…
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει. Μη γίνει μεταξύ μας καμία παρεξήγηση.
Γιώργος Βουγιούκας: Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει αλλά κατανοείτε ότι κάποια χρήματα που έχουμε εξυπηρετήσει…
Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό είναι εντός του προϋπολογισμού. Εντός!
Γιώργος Βουγιούκας: Εντός του προϋπολογισμού, ακριβώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου