Στο 100 % η επίσχεση εργασίας Ακτινολόγων & Μικροβιολόγων ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ στη Ρόδο.

 

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ


Είναι γνωστό ότι από 12/05/2014 όλοι οι ακτινολόγοι της Ρόδου είναι σε επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σας ενημερώνουμε πως από αύριο Τετάρτη 14/05/2014 θα συμμετέχουν και ΟΛΟΙ οι μικροβιολόγοι μετά από ομόφωνη απόφαση τους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και από την πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, καθόσον η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολύμηνη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ήταν προσχηματική και ατελέσφορη οδηγώντας τους εργαστηριακούς ιατρούς στο κλείσιμο των ιατρείων τους.

Οι οικονομικές αντοχές ΟΛΩΝ μας έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι υποχρεώσεις όπως λειτουργικά έξοδα, ενοίκια, μισθοδοσία προσωπικού, συντήρηση εξοπλισμού, δάνεια και leasing αυξάνονται συνεχώς και από την άλλη, τα rebate και τα clawback, δηλαδή επιστροφή δεδουλευμένων χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν τέλος, δημιουργώντας οικονομικό αδιέξοδο και συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν το αυτονόητο:


1. Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.λ.π) που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τις παράνομες κρατήσεις του 10 % από την αρχή λειτουργίας του οργανισμού το 2012.

2. Κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του rebate και clawback προς τον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που έχουν ήδη εκτελεσθεί.

3. Πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ κάθε εκτελεσμένης ιατρικής πράξης σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

4.  Κλειστό προϋπολογισμό  δαπανών υγείας ανά νομό.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι προφανώς ανεπαρκής, περίπου στο 50% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Αναγνωρίζουμε πως η χώρα μας ευρίσκεται σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό ζητάμε κατανόηση από τους συμπολίτες μας και απαιτούμε να δοθούν από το Υπουργείο Υγείας άμεσες και δίκαιες λύσεις.

Πληροφορούμε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πως κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας μπορούν να πραγματοποιούν κανονικά τις απαιτούμενες εξετάσεις τους και κατόπιν να καταθέτουν τα παραστατικά της δαπάνης τους ( παραπεμπτικό  εξετάσεων και Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών του ιατρού) στα κάτωθι σημεία:

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ  η κατάθεση θα γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (3 χλμ Ρόδου – Λίνδου) και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στην  Περιφερειακή Διεύθυνση του  ΕΟΠΥΥ (Γεωργίου Παπανικολάου 8 -10).

Να θυμίσουμε επιπλέον πως εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν  να πραγματοποιηθούν και στο ΓΝ Ρόδου στα εξωτερικά ιατρεία.

Ζητάμε από τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πιέσουν προς την κατεύθυνση κλειστών προϋπολογισμών ανά νομό. Αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων έτσι ώστε να μην σπαταλούνται χρήματα σε άλλους νομούς που ενδεχομένως κάνουν καταχρήσεις.

Να θυμίσουμε πως μόνο δύο (2) νησιά από τη Δωδεκάνησο έχουν συμβεβλημένα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ.

Κατανοούμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούνε από την επίσχεση εργασίας, όμως στόχος μας είναι, να διαφυλάξουμε μια ποιοτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παράλληλα την ιατρική υπόσταση κάθε εργαζόμενου ιατρού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χρήστος Απ. Μαντάς

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στους συναδέλφους εργαστηριακούς ! Η μάχη στα νησιά είναι σημαντική και δύσκολη.

    Συγχαρητήρια σε όλους
    Κρατάτε γερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή