Παρέμβαση Σαμαρά για το αίσχος με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για ακόμη μία φορά, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ακατάλληλα φίλτρα αιμοκάθαρσης που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των νεφροπαθών ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) σε ανοιχτή επιστολή της.

Μάλιστα, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, όσο και η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, στοχοποιούν τον πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών κ. Χρήστο Γιάνναρη, σημειώνοντας ότι έχει μερίδιο ευθύνης και δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. 

Το πρόβλημα όπως υποστηρίζει η ΠΟΝ «έχει προκύψει από την τακτική που ακολουθεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας και του προέδρου της κ. Γιάνναρη, με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νεφροπαθών, από την χρήση ακατάλληλων φίλτρων αιμοκάθαρσης προκειμένου να εξοικονομηθούν (αν εξοικονομούνται) κάποιες πενταροδεκάρες.»

Η Ομοσπονδία δε, παραθέτει συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου Ηλείας, στον ασθενή ΜΒ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης το Σάββατο 26 Απριλίου. 

Συγκεκριμένα, ενώ είχαν συμπληρωθεί δύο ώρες αιμοκάθαρσης χωρίς επιπλοκές, αιφνιδίως παρουσιάστηκε μαζική απώλεια και διαρροή αίματος εκτός περιβλήματος φίλτρου, χωρίς αλλαγές στις καταγραφές του μηχανήματος αιμοκάθαρσης. Ακολούθησε άμεση αποσύνδεση του ασθενούς από το μηχάνημα από το προσωπικό της μονάδας τεχνητού νεφρού, χωρίς να επιστραφεί το αίμα και κατόπιν αυτού ακολούθησε εργαστηριακός έλεγχος, αντιβιοτική αγωγή, μετάγγιση του ασθενούς με 2 μονάδες αίμα υπό νέα συνεδρία αιμοκάθαρσης με άλλο τύπου φίλτρου και λόγω του ότι ανέβασε πυρετό κατά την 2η συνεδρία αιμοκάθαρσης, του πήραν αίμα για καλλιέργεια και ο ασθενής εισήχθη για περαιτέρω θεραπεία και παρακολούθηση όπου και πήρε εξιτήριο μετά από 48ωρη νοσηλεία.

«Αξίζει άραγε τον κόπο να κινδυνεύει η ζωή των ασθενών;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΝ κ. Γιώργος Καστρινάκης ζητώντας την άμεση επέμβαση του κ. Σαμαρά για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Επίσης επισημαίνεται ότι η Ελληνική Νεφρολογική εταιρία, μέλη της οποίας είναι οι γιατροί των μονάδων τεχνητού νεφρού, μπορεί να δώσει στον πρωθυπουργό κάθε πληροφορία για το τί συμβαίνει με τα φίλτρα στο νοσοκομείο του Πύργου καθώς και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας (Κορίνθου, Σύρου, Γεν. Κρατικό Νίκαιας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ρίου κ.τ.λ.).

Η Ομοσπονδία εξηγεί ότι επιμένει στη παρέμβαση του πρωθυπουργού ως ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αναφέροντας ότι «οπρόεδρος της ΕΠΥ κ. Χρήστο Γιάνναρη λόγω καταγωγής (Μεσσηνία) νομίζει ότι είναι στο απυρόβλητο και μάλλον όπως λέει ο λαός «δεν χαμπαριάζει».


Σχόλια

  1. Γιαυτό θα κάνει έλεγχο στα ιδιωτικά,να κλείσουν και μερικά από αυτά,μια και έχουν κάνει υπερσυνταγογράφηση και τεράστιες χρεώσεις,ώστε να μην υπάρχει χώρος τελικά για κανένα νεφροπαθή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου