Εκδόθηκε νέος κατάλογος με τα ακριβά φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

Στην αναθεώρηση του προηγούμενου καταλόγου με τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία εγκρίνουν οι αρμόδιες επιτροπές, προχώρησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 27 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, έναντι 49 του προηγούμενου.
Γιατροί και ασφαλισμένοι του Οργανισμού πρέπει να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να γίνεται η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών.
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού, η διαδικασία αυτή είναι η εξής:
Οι θεράποντες ιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα υψηλού κόστους που εξετάζονται από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται:
Να συμπληρώνουν το πρότυπο γνωμάτευσης για τα νοσήματα.

Ενημέρωση

Σημαντικό στοιχείο είναι η ενημέρωση του ασθενούς για την θεραπεία και η εξασφάλιση της ενυπόγραφης συγκατάθεσής του σε αυτή επάνω στο ειδικό πεδίο που υπάρχει στις γνωματεύσεις.

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο φάρμακο που δεν καλύπτεται από τις επισυναπτόμενες γνωματεύσεις οι ιατροί θα χρησιμοποιούν ένα γενικό έντυπο γνωμάτευσης.
Δίνουν στους ασφαλισμένους όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται σε αυτές τις γνωματεύσεις και αποδεικνύουν τη νόσο ώστε να προσκομιστούν στις επιτροπές.
Τούς κατευθύνουν στα κατά τόπους σημεία υποβολής των δικαιολογητικών.
Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται από τους ίδιους τους ασθενείς ή από συγγενικό τους πρόσωπο, με εξουσιοδότηση.
Σε περίπτωση κατεπείγουσας χορήγησης ενός φαρμάκου οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να εκδίδουν ξεχωριστή ενυπόγραφη γνωμάτευση όπου θα εκθέτουν τους λόγους άμεσης έναρξης 
θεραπείας με το φάρμακο και να εκδίδουν την ιατρική συνταγή.

Ασφαλισμένοι

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού του νομού Αττικής θα προσέρχονται μόνο σε ένα από τα τρία παρακάτω σημεία:
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 18 535 Πειραιάς).
  • Αγίου Κωνσταντίνου 16, 5ος όροφος, Τ.Κ. 10552, Ομόνοια, Αθήνα.
  • Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας (Δαβάκη 44, Τ.Κ. 17672, Καλλιθέα).
Για ασφαλισμένους της επαρχίας που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Αττικής που λειτουργεί Επιτροπή, η κατάθεση των δικαιολογητικών τους για εξέταση από την Επιτροπή θα μπορεί να γίνεται σε ένα από τα παραπάνω τρία σημεία που υπάγεται το νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.
Οι ασφαλισμένοι στην επαρχία θα προσέρχονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) ή Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων.
Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

3 σχόλια:

  1. έγιναν χοντρές ζυμώσεις και άλλαξαν λεφτά πολλά χέρια και έπονται..Δώστε προσοχή και στη σχολή Μοριακών Βιολόγων στην Αλεξανδρούπολη,τον ινστιτουτο παστερ και λοιπές οργανώσεις ΜΚΟ και μη.Δεν φτάνει που είχαμε τους φαρμακοποιούς που καθόριζαν γενόσημα του στοκ,τώρα θέλουν να μας πάρουν και τη δουλειά οι βιολόγοι.Όπως οι μαίες που έχουν πάρει χαρτί ΜΚΟ και πλήττουν τους παιδιάτρους.Κάθε πότε αλλάζει η Σύνθεση του ΑΥΣ και με τι κριτήρια?Γενικώς από ότι βλέπω θα ξυπνήσουμε μια μέρα και το 'γιατρέ μου' εκτός λεξιλογίου θα βρίσκεται.Γιαυτό και ο Πατούλης οργανώνεται δικηγορικά τελευταίως..περίπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά όταν μας έκαναν μάθημα ως καθηγητές Ιατρικής οι Βιολόγοι στη βιοχημεία, στη φυσιολογία, στη γενετική, στη βιολογία κυττάρου, στη νευροβιολογία κ.α.με 150 αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στο pubmed και όατν τους ζητάμε καμιά θέση για διδακτορικό στην αναμονή ειδκότητας είναι καλοί οι βιολόγοι και τώρα δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ζητάμε οι ειδικευόμενοι ιατροί διδακτορικό από τους βιολόγους καθηγητές στην Ιατρική το κάνουμε για να διδαχτούμε από τους βιολόγους βιοχημεία, φυσιολογία, γενετική κ.α. σε προχωρημένο επίπεδο και όχι για να πάρουμε άλλο ένα χαρτί για το βιογραφικό.Γι αυτό το λόγο και μας επιλέγουν οι βιολόγοι, αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πρέπει να έχεις μέσον συνήθως κάποιο βιολόγο καθηγητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή