Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Φίλιππο Πατσαλή.

Γραφείο Τύπου Υπουργού                                                                                        
Αθήνα, 28 Απριλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα συνάντηση, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στο Ζάππειο, με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Φίλιππο Πατσαλή. Μετά το πέρας της συνάντησής τους πραγματοποιήθηκαν οι ακολουθες δηλώσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης: Συναντήθηκα με τον Κύπριο συνάδελφο, τον οποίο υποδέχομαι με μεγάλη χαρά στην Αθήνα. Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις αυτή την περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και ακόμη στενότερη στο μέλλον. Γενικώς μπορούμε και οι δύο να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα δικά μας εθνικά συστήματα υγείας, έτσι ώστε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο που είναι καλύτερες υπηρεσίες υγείας με λιγότερα χρήματα. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια πολύ καλή, μεταξύ μας, επικοινωνία, για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η ατζέντα σήμερα; Τι θα συζητηθεί;
Άδωνις Γεωργιάδης: Η ατζέντα της Συνόδου είναι γνωστή. Ξεκινάμε με το e-health στο γεύμα εργασίας, συνεχίζουμε με το κομμάτι της μετανάστευσης και της επίπτωσης του φαινομένου στα δημόσια συστήματα υγείας. Συνεχίζουμε έπειτα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα εθνικά συστήματα υγείας. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες. Φυσικά μπορεί να αναφερθούν και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Μπορεί να γίνει αναφορά στο MERS, στην κρίση η οποία προέκυψε. Ήταν μια νέα πρόκληση αυτών των ημερών και αυτής της εποχής. Αναμένουμε με χαρά τους συναδέλφους να έρθουν. Έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή με ρεκόρ συμμετοχής Υπουργών στο Άτυπο Συμβούλιο. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό διήμερο.
Φίλιππος Πατσαλής: Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι κάτω από το μνημόνιο συναντίληψης με την τρόικα και έχουν πολλές κοινές υποχρεώσεις. Ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις υποχρεώσεις τις οποίες και οι δύο χώρες έχουν και την μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Την μεταρρύθμιση των νοσοκομείων, την αυτονόμηση των νοσοκομείων και άλλες απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας. Έχουμε συζητήσει θέματα τα οποία μας απασχολούν γύρω από αυτό το θέμα. Έχουμε δημιουργήσει ένα στενό κανάλι επικοινωνίας, ούτω ώστε να μπορούμε να ανταλλάζουμε εμπειρίες γύρω από αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε, επίσης, διμερή θέματα που αφορούν την παραπομπή ασθενών από την Κύπρο στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες που έχει η Κύπρος στον τομέα της υγείας και πρέπει να εξυπηρετούνται εκτός Κύπρου, είναι πρόθεσή μας να παίρνουμε αυτές τις υπηρεσίες από την Ελλάδα. Συζητήσαμε λοιπόν όλα αυτά τα θέματα με σκοπό να δημιουργηθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ούτως ώστε να μας βοηθήσει η Ελλάδα και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτά τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε και εμείς πολλά να μάθουμε από την Κύπρο., γιατί, όπως ξέρετε, η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει ως κράτος μια πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στον τρόπο διοικήσεώς της και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η μεταξύ μας συνεργασία θα είναι γόνιμη και για τους δυο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια αυτονόμηση, κ. Υπουργέ;
Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτά είναι ζητήματα του Κυπρίου Υπουργού.

1 σχόλιο:

  1. Εδώ η έρευνα στην Κύπρο πάει με αλματώδεις ρυθμούς και από ιδιωτικά funds,οι Κύπριοι τρέχουν στο εξωτερικό για νοσηλείες,έχουν τα κονέ και τέλος έχουν εταιρείες γενοσήμων που φυσούν και αναπτύσσονται.Επιπλέον ο υπουργός-Κύπριος είναι και good looking.Ο Άδωνις που κολλούσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή