ΜΥΣΥΦΑ: Ελπίδες ότι κλείνει τη Δευτέρα η συμφωνία με την τρόικα

Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα της κυβέρνησης με την τρόικα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το άνοιγμα της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Το θέμα συζητήθηκε στη μαραθώνια συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία διήρκεσε 14 ώρες, καθώς ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, ο υπουργός Υγείας έχει ουσιαστικά ρίξει το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς, καθώς πρότεινε – τουλάχιστον για τρεις μήνες – άνοιγμα της εν λόγω αγοράς, αλλά μέσα από τα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχτούν τις θέσεις της τρόικας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο κλάδος βρίσκεται τη Δευτέρα σε πανελλαδική απεργία, η οποία ακολουθεί άλλες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα, ακόμη και το βράδυ της Δευτέρας.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε έγκριση καταβολής της δόσης στη χώρα μας, ενδεχομένως και στο άτυπο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Απριλίου στην Αθήνα.

Στήριξη

Ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη στήριξή του στις θέσεις των φαρμακοποιών.

Εξέφρασε την αντίθεσή του για τις προτάσεις πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ εκτός των φαρμακείων, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σημείωσε, δε, ότι έχουν ήδη νομοθετηθεί όλες οι απαραίτητες αλλαγές για τη λειτουργία των φαρμακείων, που ήταν και μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Γι’ αυτό και δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις που μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου