Με... δόσεις αλλά χωρίς γιατρούς τα πολυιατρεία

Γράφει η  (Virus.com.gr)
«Φουλ τις μηχανές» έχει βάλει το Υπουργείο Υγείας ώστε να ανοίξουν, όπως επανειλημμένως έχει υποστηρίξει η πολιτική ηγεσία, οι 120 Μονάδες του ΠΕΔΥ (πλέον) την Πέμπτη 20 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα «εγκαίνια» να γίνουν με τουλάχιστον μια ημέρα καθυστέρηση λόγω της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ αύριο και μεθαύριο, ενώ οι ασφαλισμένοι, μάλλον, θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές ημέρες ακόμα αν επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού με γιατρό των μονάδων, αλλά και τότε, άγνωστο είναι αν θα βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν.

Τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Αντώνης Μπέζας έχουν ξεκαθαρίσει πως οι Μονάδες θα ανοίξουν την Πέμπτη. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες που θέλουν τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανέτοιμες να λειτουργήσουν πλήρως τα πολυιατρεία, ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε στην Καθημερινή ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με γιατρό από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αφού άγνωστο είναι αν και πότε θα προχωρήσουν οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών για να καλύψουν τα κενά, παρά τις δεσμεύσεις Γεωργιάδη για άμεση εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών. 
Η Αριστοτέλους φαίνεται πως θέλει να εφαρμόσει την πρακτική του «βλέποντας και κάνοντας», παρατηρώντας στην πράξη που είναι απαραίτητη η πλήρωση των κενών στο ιατρικό προσωπικό. Θα πρέπει, βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των γιατρών που συνεχίζουν εν τέλει στο ΠΕΔΥ δεν είναι καν το 50% όσων υπηρετούσαν στην πρότερη δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο αριθμός είναι μάλιστα χαμηλότερος από τις όποιες εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας.
Πάντως, οι 120 αυτές Μονάδες θα λειτουργούν 5νθήμερο, σε 12ωρη βάση, με διπλές βάρδιες γιατρών, όπου φυσικά αυτό είναι δυνατό, δεδομένων των ελλείψεων. Τώρα, αν το Υπουργείο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτό το διάστημα ως την πλήρη λειτουργία των μονάδων για να προχωρήσει στις προκηρύξεις των θέσεων για τους επικουρικούς θα φανεί άμεσα. Ξεκαθαρίζεται, πάντως, πως οι συμβάσεις των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, που λήγουν σε μερικές ημέρες, θα παραταθούν, αν και από 1ης Απριλίου τα διαθέσιμα ραντεβού του κάθε γιατρού επιστρέφουν στα 200.

Σχόλια