Αιφνίδια αλλαγή σκανδιναβικού μοντέλου...

Του Δημήτρη Καραγιώργου
Την ώρα που στην Ελλάδα όλα τα σκιάζει η φοβέρα της τρόικας, ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί μία πανευρωπαϊκή περιοδεία.
Παραμένει, ωστόσο, σε...εφημερία ετοιμότητας (on call), ώστε σε περίπτωση που ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, να επιστρέψει άμεσα.
Ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποιεί επίσκεψη διαδοχικά στο Όσλο, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Κατά την επίσκεψή του στη νορβηγική πρωτεύουσα, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξαν ιδέες για διάφορα θέματα, όπως ο ιατρικός τουρισμός.
Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε, μάλιστα, και ένα νοσοκομείο της περιοχής (φωτό) και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους αυτοματισμούς και τα συστήματα που είδε.
Η Νορβηγία, βέβαια, είναι από τις πιο εύπορες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτοντας – εκτός των άλλων - πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Απέχει

Η χώρα έχει συνταγματική μοναρχία και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύστημα Υγείας της χώρας είναι δημόσιο και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μία σύγκριση στον τομέα αυτό με τη χώρα μας είναι αποκαλυπτική:
Η Νορβηγία είναι μία από τις έξι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες Υγείας.
Με απλά λόγια, το κράτος πληρώνει το 85,6% των δαπανών Υγείας, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 61,2%.

Δαπάνες

Μία άξια λόγου παρατήρηση είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που υπαγορεύουν ως δανειστές στην Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, διατηρούν ένα υψηλότατο επίπεδο δημοσίων δαπανών στην Υγεία.
Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία οι δημόσιες δαπάνες Υγείας ανέρχονται στο 85,7%, στη Γερμανία στο 76% και στην Αυστρία στο 75,6%.
Ή στραβός είν΄ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου