6 ερωτήσεις του ΙΣΠ στον Δ. Κοντό

Απαντήσεις σε έξι μείζονα ερωτήματα του τομέα Υγείας ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ). Με αφορμή τις συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη σύγχυση που επικρατεί με τα αλλεπάλληλα μέτρα και με το μελλοντικό καθεστώς εργασίας των συμβεβλημένων γιατρών, ο ΙΣΠ ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά στην επιστολή του:

1. Σχετικά με την Εφαρμογή της e-ΔΑΠΥ για καταχώρηση των ραντεβού, δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από συναδέλφους λόγω της προχειρότητας της εφαρμογής και του χρονοβόρου χαρακτήρα του μέτρου. Επίσης πολλοί ιατροί δεν κλείνουν το πλαφόν των 400 επισκέψεων με αποτέλεσμα να ζητούν επίμονα να εξαιρεθούν του μέτρου. 

2. Λάβαμε γνώση της Υπουργικής απόφασης με ΦΕΚ 458 Β’ 25-02-2014 κατά την οποία καθορίζεται ότι «ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αυξάνεται από διακόσιες (200) ανά μήνα σε τετρακόσιες (400) ανά μήνα από 1−12−2013 έως και 31−3−2014», χωρίς να είναι γνωστό εάν το μέτρο αυτόθα εξακολουθήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας. Επειδή την ίδια ημερομηνία λήγουν οι συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σχέδιο σύμβασης για τους κλινικούς ιατρούς, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους αρμόδιους φορείς για το ποσό των επισκέψεων και για το ύψος της αποζημίωσης, παρακαλούμε με το χαρακτήρα του επείγοντος να κοινοποιήσετε το σχέδιο σύμβασης. Επίσης δεν έχει γνωστοποιηθεί το καθεστώς συμβάσεων των γιατρών που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), ούτε έχει διευκρινιστεί εάν και πότε θα ενταχθούν οι νέοι γιατροί στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Εάν δεν απαντηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα ερωτήματα, θα δημιουργηθεί χάος στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που δρομολογούν ήδη τα ραντεβού του επόμενου μήνα. 

3. Καμία παράταση σύμβασης δεν θα είναι δεκτή πέραν αυτής της ημερομηνίας για κανένα ιατρό εάν δεν κοινοποιηθούν τα σχέδια σύμβασης, δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση από τους αρμόδιους φορείς και εάν δεν επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η εξασφάλιση αντίστοιχης επαρκούς χρηματοδότησης. Σας τονίζουμε ότι οι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί αδυνατούν πλέον να «χρηματοδοτούν» απλήρωτοι για μήνες, το σύστημα της ΠΦΥ. 

4. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για τον εργαστηριακό τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι ενώ για το 2013 οι δαπάνες παρακλινικών εξετάσεων έφτασαν τα 520 εκ, με την αναδρομική και παράνομη εφαρμογή των επιστροφών χρήματος rebate και clawback, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να πληρώσει μόνο 300 εκ!!.

Φέτος, ενώ η χρηματοδότηση του εργαστηριακού τομέα, αναλογούντος του ασφαλιστικού πληθυσμού, θα έπρεπε να είναι στα 570 εκ, παρόλα αυτά ο πενιχρός κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ οριοθετείται γύρω στα 240 εκ !!! για έναυπολογιζόμενο έργο περίπου 600 εκ, αφού υπάρχει αύξηση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων λόγω των προσωρινά κλειστών δομών του ΕΟΠΥΥ. Πιθανολογούμε λοιπόν ότι για το τρέχον έτος η αναλογία μηνών με πληρωμένες από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνες προς δεδουλευμένες θα είναι λιγότερη από 6/12 μήνες.

Επιπλέον πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείτε στάση πληρωμών και συμψηφισμούςμε επιστροφές χρήματος για το τελευταίο απλήρωτο τετράμηνο του 2013και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα επιβιώσουν οι εργαστηριακές μονάδες με τόσο σοβαρή υποχρηματοδότηση και πως μπορεί να διασφαλιστεί η απαραίτητη ποιότητα στις εργαστηριακές υπηρεσίες υγείας που οφείλουν να καλύπτουν αναλώσιμα, ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση μηχανημάτων, αμοιβές προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ. Δεν θα ανεχτούμε συνθήκες παραγωγής αποτελεσμάτων τριτοκοσμικής χώρας !!

5. Όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ να αναθέσει σε Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες τον κλινικό ιατρικό έλεγχο, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι αυτός ο έλεγχος οφείλει να διενεργηθεί από το ιατρικό προσωπικό του Οργανισμού με ηλεκτρονικό έλεγχο των δεδομένων μέσω των ψηφιακών αποτυπωμάτων των εκδοθέντων και εκτελεσμένων παραπεμπτικών από τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ. Επίσης πρέπει άμεσα να μας γνωστοποιηθεί ποια ακριβώς θα είναι η πρακτική απόρριψης των εκτελεσθέντων ιατρικών πράξεων και πως οριοθετείται ο συγκεκριμένος έλεγχος, ο οποίος οφείλει να είναι προκαταρκτικός και όχι αναδρομικός. 

6. Τέλος, οφείλετε να μας γνωστοποιήσετε επιτέλους πότε θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τελευταίου 4μήνου του 2011 καθώς και των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη πίστωση στον προϋπολογισμό του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου