ΠΕΔΥ: Αρχίζει η μάχη της διαθεσιμότητας

Μπορεί το ΠΕΔΥ να είναι πλέον νόμος του κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η «καταιγίδα», που το ακολουθεί από τη σύλληψη του, θα κοπάσει σύντομα, ιδιαίτερα στο «πεδίο» της διαθεσιμότητας/κινητικότητας.

Την Τρίτη, θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, τα άρθρα 16 και 17, που αφορούν στη διαθεσιμότητα. Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Νόμου για τη μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας (ΠΦΥ), 8500 εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα για ένα μήνα. Μετά τη δημοσίευση, οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις, αν επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), υπό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής εργασίας, αλλά και να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαφορετικά θα οδηγηθούν σε αυτοδίκαιη απόλυση. 

Η Αριστοτέλους εκτιμάει ότι περίπου 3000 γιατροί θα αποχωρήσουν από την ΠΦΥ, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται διατεθειμένος να επαναπροκηρύξει κάθε θέση γιατρού που θα αποχωρήσει. Να θυμίσουμε πως αρχικά προβλεπόταν η κατάργηση των θέσεων αυτών, για να διαφοροποιηθεί ο νόμος στη συνέχεια και να συνιστά πλέον απόφαση του Υπουργού, ποιες εξ αυτών θα επαναπροκηρύσσονται. 
«Εμείς θα προσλάβουμε επί τόπου νέο γιατρό στη θέση του. Σε ένα μήνα από την ημέρα υπογραφής της ΚΥΑ με τον κύριο Μητσοτάκη σε περίπου μια εβδομάδα από σήμερα, θα έχουμε το νέο σύστημα σε λειτουργία, στο οποίο θα έχουνε πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι», δήλωσε στο ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, η απόφαση των γιατρών ίσως αναγκάσει το Υπουργείο Υγείας να τροποποιήσει τις προβλέψεις και τα σχέδια του. 

Οι ενώσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καλέσουν όλα τα μέλη τους, σχεδόν 6 χιλιάδες γιατροί σε όλη την Ελλάδα, να υποβάλλουν αιτήσεις για το ΠΕΔΥ, νομική κίνηση που θα τους επιτρέψει να προσβάλλουν στα δικαστήρια το νόμο. 

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται για μαζικές προσφυγές, χαρακτηρίζοντας αιφνίδιες και παράνομες τις αλλαγές. Επιπλέον, η Ομοσπονδία αποφάσισε την επ’ αόριστον συνέχιση της απεργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου